Prima paginăRoman

Academicianul Condurache, din nou la „Roman Vodă”

Dimensiune text

Colegiul Național „Roman Vodă” a găzduit sâmbătă, 25 mai, cea de-a treia ediție a simpozionului „Astronomia și educația în mileniul III”. Evenimentul a fost onorat de prezența . Acesta i-a îndemnat pe tinerii prezenți să aibă curajul de a depăși limitele lumii în care trăiesc.

 

 

Șeful catedrei de Mecanică teoretică din cadrul facultății de Construcții de Mașini și management industrial, structură care deservește întreaga Universitate Tehnică „Gheorghe Asachi”, este, deasemenea, membru al mai multor organizații internaționale prestigioase, printre care Institutul American de Aeronautică și Astronautică, Institutul de Inginerie Electrică și Electronică din Statele Unite, Societatea Americană de Matematică. Academicianul Condurache este romașcan la origine, fiind absolvent al liceului care astăzi poartă numele Colegiul Național „Roman Vodă”. Absolvent al Facultății de Electronică și Telecomunicații și al celei de matematică, „Boierul”, cum îl numesc studenții săi, are și o reputată carieră în domeniul jurnalismului, în prezent fiind editor al revistei „Opinia studențească” și șeful Departamentului de Jurnalism și Științele Comunicării de la Universitatea „Al.I.Cuza” din Iași.

simpozion astronomie Condurache 2705Emoționat de faptul că revine într-o sală în care, în calitate de elev, mărturisește că nu a intrat prea des, Daniel Condurache a ținut să le adreseze un mesaj tinerilor aflați în sala de festivități a Colegiului Național „Roman Vodă”. „Mesajul pe care vreau să vi-l transmit este să aveți curaj. Să aveți curaj pentru că știința este singura manifestare omenească care nu aleargă după câți bani aveți în buzunar, este singurul domeniu în care nu se poate excroca, nu se poate minți. Sunteți la vârsta la care orice este permis, la vârsta la care în fiecare dintre voi poate sta omul care mâine poate schimba din temelii lumea în care trăim. Fiecare dintre voi are în buzunar un telefon mobil, un aparat mic care face legătura cu acele corpuri care se află în continuă mișcare în jurul pământului și prin ele, cu fascinanta lume a Cosmosului. Trăiți o perioadă în care distanța dintre universul cel mic și universul cel mare s-a comprimat foarte mult. Mesajul meu este să aveți curaj și să nu vă temeți, pentru că totul vă este la îndemână. Nu există, însă, cale regească, nu există drum scurt. Totul vă este la îndemână, cu condiția să parcurgeți toate etapele. Nimic nu este mai important decât puterea minții, puterea minții bine formate, bine educate, care poate schimba lumea. Sunteți generația de pe falia care desparte două feluri fundamentale de a vedea lumea. Dacă marea problemă a generației mele era căutarea informației, marea provocare a generației voastre o reprezintă sortarea informației. Îmi place să cred că pe acest domeniu aveți câțiva ghizi. Sfatul meu este să aveți încredere în ei, pentru că , pe un astfel de drum nu puteți călca decât însoțiți de cei care au mai fost acolo odată. Vă mai dau un sfat: nu alergați după bani. Banii vin dacă știți să-i așteptați. S-ar putea ca, alergând după bani, să nu prindeți decât o fărâmă și, în goana după bani, să uitați să mai priviți către stele”, a spus academicianul Daniel Condurache.

După festivitatea de deschidere, precedată de un moment artistic, au început lucrările pe secțiuni. La simpozion au fost înscrise 45 de lucrări și comunicări științifice, unele dintre acestea fiind prezentate în fața plenului.

Sesiunea de comunicări științifice a încheiat lucrările simpozionului „Astronomia și educația în mileniul III”, care a început vineri cu un concurs on line de matematică aplicată în astronomie, cu secțiunile juniori și seniori, cu un concurs de eseuri pe terme de astronomie și un concurs de lucrări plastice care au avut ca temă Universul.
„Dorim ca prin astfel de manifestări să punerm accent pe educație și pe atragerea tinerilor spre activitatea științifică”, a spus profesorul Romeo Merfea, membru al Comisiei Naționale a Ministerului Educației pentru astronomie și astrofizică, organizatorul simpozionului.

[sam id=”3″ codes=”true”]

COMENTARII

WORDPRESS: 0