Prima paginăRoman

Academicianul Bălăceanu-Stolnici revine acasă, la Roman

Dimensiune text

Personalitate emblematică în lumea academică și socială, academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici sosește din nou la Roman. Acesta va susține o conferință cultural-științifică, în cadrul căreia va vorbi și despre Romanul natal. Bălăceau-Stolnici va vizita casa părintească din curtea Spitalului Vechi și se va reculege la mormîntul bunicului, din cimitirul „Eternitatea”. Bunicul său, Mauriciu Riegler, primar al Romanului la începutul secolului trecut, a făcut prima uzină electrică, a pavat străzi, a inițiat lucrările de alimentare cu apă și canalizare.

 

Primăria Municipiului Roman și Societatea Culturală „Clepsidra” din Roman organizează joi, 1 martie, ora 18.00, în incinta Complexului Royal, un eveniment cultural deosebit, care îl va avea ca protagonist pe academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici, un intelectual de excepție, descendent al unei vechi familii boierești. Cunoscutul om de cultură propune audienței temele „Romanul istoric” și „Simbolistica în opera lui Constantin Brîncuși”.

 

Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici a petrecut o perioadă, în vremea copilăriei, la Roman. Conferința va rememora aceste momente, în care vor fi aduse în actualitate personalități ale Romanului de altă dată, între care medicul Mauriciu Riegler, fost primar în perioada 1905 – 1907, om politic, bunicul dinspre mamă al academicianului Bălăceanu Stolnici„, a spus preotul Cornel Paiu, președintele Asociației Culturale „Clepsidra” din Roman.

Pe durata vizitei la Roman, Constantin Bălăceanu-Stolnici va vizita Casa Ioachim, în care funcționează Biblioteca Municipală „George Radu Melidon”, Catedrala Arhiepiscopală, casa în care a copilărit academicianul, situată în curtea Spitalului Vechi, și se va reculege la mormîntul bunicilor din Cimitirul „Eternitatea” din Roman.

Conferința va fi moderată de preotul Cornel Paiu, Tiberiu Roșu și profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu.

Romașcanii vor avea posibilitatea să-l asculte și să stea de vorbă cu omul de știință și de cultură Constantin Bălăceanu-Stolnici datorită romașcanului Tiberiu Roșu, un tînăr scriitor care promite.

La manifestare sînt așteptați reprezentanți ai autorităților locale, oameni de cultură, oameni politici, un public dornic să cunoască un om de mare valoare.

 

Cine a fost Mauriciu Riegler, bunicul lui Constantin Bălăceanu-Stolnici

Familia Riegler a dat personalități de rezonanță națională și locală: Emanoil Riegler (1854 – 1929), fost elev al Seminarului Teologic Ortodox „Sfîntul Gheorghe”, medic și farmacolog, Paul Riegler (1867 – 1937), medic veterinar care a pus bazele învățămîntului veterinar din România, și Mauriciu Riegler (1855 – 1925), medic și om politic. Mauriciu Riegler s-a născut la Grozești, în județul Bacău. A făcut studii de medicină la Facultățile de Medicină din Viena și Berlin. Din 1888, a fost profesor la Seminarul „Sfîntul Gheorghe” și la Gimnaziul „Roman-Vodă” din Roman. Om politic cu vederi conservatoare, Mauriciu Riegler a fost primar al Romanului între 1905 – 1907. „De numele lui se leagă prima rețea de canalizare a Romanului, dezvoltarea iluminatului, și realizarea primei conducte de apă, după un proiect austriac, în 1906. „Academicianul Bălăceanu-Stolnici venea în vacanțe cu mama lui, în casa bunicilor, care există și astăzi și în care a funcționat, pînă acum cîțiva ani, un pavilion al Spitalului Vechi„, a spus Dan Dimitriu, cunoscut colecționar romașcan, unul dintre organizatorii evenimentului.

Scriitorul Silviu N. Dragomir, originar din Roman, îl prezintă pe bunicul academicianului în cartea sa „Ținutul Roman, în iconografia vremii”: „Printre primarii mai deosebiți ai urbei ar merita amintit profesorul de naturale, doctorul Mauriciu Riegler, cel care, în doar cîteva primariate, a reușit să gospodărească extrem de spectaculos orașul prin dotarea cu uzina electrică, pavări masive, alimentări cu apă și canalizări pluviale„.

 

Constantin Bălăceanu-Stolnici s-a născut la 6 iulie 1923, la București.

Este om de știință, medic neurolog și geriatru, pionier în domeniul neurociberneticii, profesor de neuropsihologie și anatomie a sistemului nervos, membru de onoare al Academiei Române, reputat antropolog. Conduce onorific Institutul de Antropologie „Francisc Rainer”. De-a lungul carierei sale, a realizat cercetări în domeniul neurofiziologiei, neuropsihiatriei, geriatriei, fiind unul dintre fondatorii neuro- și psiho-ciberneticii, precum și în domeniul istoriei medicinei, al istoriei Țărilor Române și al antropologiei fizice și culturale.

A publicat peste 300 de lucrări științifice și 28 de cărți și monografii: nouă de antropologie culturală, opt din diverse domenii medicale, opt de cibernetică și trei de istorie.COMENTARII

WORDPRESS: 0