Prima paginăSocialEducatie

Absolvenţii de gimnaziu se pregătesc de admiterea în liceu

Dimensiune text

Pentru ocuparea unui loc în liceu, absolvenţii claselor a VIII-a au la dispoziţie trei etape computerizate de admitere.

După ce au susţinut probele scrise la Evaluarea Naţională, absolvenţii claselor a VIII-a mai au de trecut un hop: admiterea în liceu. Pentru a ocupa un loc în liceu, elevii trebuie să participe la repartizarea computerizată, care se face pe baza mediei de la Evaluarea Naţională, cu o pondere de 75%, şi a mediei anilor de gimnaziu, cu o pondere de 25%. Elevii, însoţiţi de părinţi şi diriginţi, vor completa fişele de înscriere la liceu în perioada 4 – 8 iulie. Atât elevii, cât şi părinţii vor avea posibilitatea să verifice, între 5 şi 9 iulie, fişele editate de calculator şi să corecteze greşelile din baza de date computerizată.

Trei etape de repartizare computerizată

Prima etapă a repartizării computerizate a candidaţilor va avea loc pe 15 iulie, iar afişarea rezultatelor – pe 16 iulie, la şcolile în care aceştia au învăţat, precum şi la liceele la care au fost repartizaţi. În perioada 17 – 25 iulie, absolvenţii de gimnaziu îşi vor depune dosarele de înscriere la unităţile de învăţământ la care au fost repartizaţi.

Absolvenţii din seria curentă şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la începerea anului şcolar 2014 – 2015, la care se adaugă cei care nu au reuşit să se înscrie în prima etapă, mai pot face acest lucru în cea de-a doua etapă de admitere computerizată, programată în perioada 16 iulie – 1 august. Pe 16 iulie are loc înscrierea candidaţilor la liceele care organizează probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă. Susţinerea acestor probe este programată între 17 – 18 iulie, iar afişarea rezultatelor şi rezolvarea contestaţiilor, pe 19 iulie. Candidaţii care nu au participat la prima repartizare, cei respinşi la liceele sau clasele care organizează probe de aptitudini şi cei care au susţinut probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă vor completa fişele de înscriere pe 21 iulie. Afişarea rezultatelor celei de-a doua etape a repartizării se va face pe 24 iulie. Candidaţii repartizaţi îşi vor putea depune dosarele de înscriere la licee în perioada 24 – 25 iulie.

După primele două etape de repartizare a absolvenţilor claselor a VIII-a, liceele vor transmite Inspectoratului Școlar Judeţean (ISJ) Neamţ situaţia locurilor rămase libere.

Pentru absolvenţii care nu au participat la nicio etapă de repartizare, cei nerepartizaţi în primele două etape, cei care nu s-au înscris în termenul prevăzut de metodologie sau cei care vor trece cu bine de corigenţe, se organizează cea de-a treia etapă de admitere în liceu, în perioada 1 august – 8 septembrie.

COMENTARII

WORDPRESS: 0