Prima paginăSanatate

A doua săptămână consecutivă fără cazuri noi de gripă

A doua săptămână consecutivă fără cazuri noi de gripă

Dimensiune text

 

 

În săptămâna 8 – 14 aprilie, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute raportate în județul Neamț a fost de 1.555, cu 32 de internări, marcând o ușoară tendință de scădere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (1.581 de cazuri, cu 39 de bolnavi internați), informează Direcția de Sănătate Publică Neamț.

Numărul de pneumonii raportate, în scădere, a fost de 257, cu 89 de internări (față de 336, cu 105 internări, în săptămâna precedentă). Ratele de incidență cele mai crescute pentru infecții respiratorii acute și pneumonie se înregistrează la grupele de vârsta de până la un an, 2 – 4 ani și peste 65 ani.

Pentru a doua săptămână consecutiv nu s-a înregistrat niciun caz de gripă pe teritoriul județului Neamț. În acest sezon de supraveghere epidemiologică a infecțiilor respiratorii acute, pneumoniilor și gripei s-au raportat pe teritoriul județului 188 de cazuri clinice compatibile cu diagnosticul de gripă, cu forme ușoare și medii de boală.

În sezonul gripal 2018 – 2019 s-au administrat în Neamț 35.800 de doze de vaccin antigripal, cu vaccin distribuit gratuit de către Ministerul Sănătății. În cabinetele medicilor de familie și la nivelul DSP Neamț nu mai sunt în stoc doze de vaccin antigripal, informează DSP Neamț.

DSP Neamț face în continuare apel către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândirii virusului gripal:

– consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;

– izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

– evitarea aglomeraţiilor;

– evitarea contactului cu persoanele bolnave;

– păstrarea distanţei (cel puţin un metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;

– respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului, aruncarea batistelor de unică folosinţă la coşul de gunoi după utilizare);

– spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca, în vederea reducerii răspândirii virusului;

– creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);

– aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);

– îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;

– evitarea staţionării în frig timp îndelungat;

– purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) de către vizitatori şi personalul medical;

– triajul epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie;

– continuarea vaccinării antigripale.

„Avertizăm populația că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei și recomandăm evitarea automedicației. În cazul apariției simptomelor de boală, se recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării și instituirii tratamentului corect”, mai precizează reprezentanții DSP Neamț.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0