A crescut numărul tentativelor de înşelăciune prin metoda „Accidentul”

A crescut numărul tentativelor de înşelăciune prin metoda „Accidentul”

Dimensiune text

 

 

Deși IPJ Neamţ, în repetate rânduri a mediatizat cazurile de înşelăciune prin metoda „Accidentul” şi a informat cetăţenii în mod constant cu sfaturi pentru prevenirea şi combaterea acestui gen de infracţiuni, în ultima perioadă pe raza întregului judeţ s-au înregistrat mai multe tentative de înșelăciune de acest gen, respectiv folosindu-se pretextul că o rudă apropiată a fost implicată într-un accident rutier, iar banii sunt necesari pentru a ajuta persoana în cauză.

Dacă primiţi un telefon de la ,,un binevoitor” care vă pretinde bani, pentru facilitarea unei intervenţii către autorităţi sau sub orice alte motive, polițiștii vă sfătuiesc să nu daţi curs unei cereri de acest tip şi nu trimiteţi bani, deoarece există riscul major să fiţi victima unei înşelăciuni!

Solicitaţi persoanei care v-a sunat cât mai multe detalii privind unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda implicată în accident, urmând a suna la aceste instituţii pentru confirmare.

Nu vă bazaţi pe cele relatate de un necunoscut. Escrocii mizează tocmai pe reacţia emoţională puternică de moment. Întrerupeţi imediat convorbirea şi încercaţi să apelaţi imediat pe telefonul mobil ruda la care face referire apelul sau persoane din anturajul ei, pentru a afla adevărul;

Chiar dacă cel care să sună ,,vă recomandă” să fiţi discret sau vă spune că nu puteţi lua legătura direct cu ruda dumneavoastră, deoarece autorităţile i-au ridicat telefonul,  nu vă încredeţi în el. Trebuie să ştiţi că reprezentanţii Poliţiei sau ai Parchetului nu confiscă telefoanele mobile ale celor implicaţi în accidente rutiere.

Anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112,  pentru a primi sprijin de specialitate. În nici un caz nu acceptaţi o întâlnire directă cu persoana care v-a apelat, înainte de a discuta cu un poliţist!

Tinerii trebuie să aibă în vedere că părinţii sau bunicii trebuie informaţi şi sprijiniţi, pentru a nu deveni victimele acestor infractori. Este important să dezbateţi aceste aspecte în familie, adresând seniorilor următoarele recomandări:

  • în cazul în care sunt sunaţi de un necunoscut care le pretinde bani pentru a ajuta o rudă aflată într-o pretinsă situaţie de pericol, să nu divulge nici un fel de date personale, ci din contră, să adreseze întrebări şi să solicite informaţii despre presupusul accident (unde s-a produs, spitalul sau secţia de poliţie unde s-ar afla ruda în cauză);

  • să apeleze telefonic, imediat, ruda respectivă sau persoane apropiate acesteia, indiferent de conjunctură (moment al zilei, locaţie), pentru a verifica informaţiile primite;

  • să sune de urgenţă la numărul 112, pentru a solicita sprijinul poliţiei. În nici un caz să nu facă singuri demersuri care presupun contactul cu persoana apelantă!

 

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0