Prima paginăActualitateNeamt

95.720.945 de lei, pagube la culturile agricole

Dimensiune text

Procentul de calamitare la culturile afectate de secetă, de 60% la acest moment, ar putea creşte după centralizarea tuturor datelor din judeţ.

Direcţia pentru Agricultură a judeţului Neamţ şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au făcut o centralizare a datelor din teren privind efectele secetei prelungite din această vară.

„Până acum, au fost inventariate 70.216 de hectare, care însumează pagube estimative în valoare de 95.720.945 de lei. Această primă evaluare va fi reactualizată săptămâna viitoare, când vom avea o situaţie completă asupra nivelului de calamitare pentru culturile agricole din judeţ. Fermierii trebuie să înştiinţeze primăriile despre suprafeţele de teren pe care le au în proprietate, după care administraţiile publice locale întocmesc un proces verbal. Aceste procese verbale vor fi centralizate de Direcţia pentru Agricultură şi vor fi transmise Ministerului Agriculturii. Pe baza acestor informaţii, ministerul va şti ce tipuri de ajutoare va trebui să solicite Comisiei Europene. După o primă evaluare, estimăm că cele mai afectate de secetă sunt culturile de sfeclă, porumb şi floarea-soarelui, procentul de calamitare fiind de 60%”, a precizat Maricel Tălmăcel, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Neamţ.

În funcţie de gradul în care sunt afectate culturile, micii fermieri pot obţine ajutor de minimis ce nu poate depăşi suma de 15.000 de euro pe durata a trei exerciţii financiare. Marii fermieri pot cere ajutor financiar din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene. O altă măsură care vine în sprijinul fermierilor care au culturi calamitate este scutirea de la plata impozitului pe norma de venit.COMENTARII

WORDPRESS: 0