HomePolitica

Munca în afara cadrului legal, în atenția senatorului Ioan Chelaru

În şedinţa Senatului de luni, 23 noiembrie, senatorul PSD de Neamţ Ioan Chelaru, vicepreşedinte al Senatului, a adresat în plen o întrebare ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Claudia Moarcăş Costea, privind o serie de nereguli în legătură cu munca în afara cadrului legal.

„Prin prezenta, vă aduc în atenţie că economia românească este una plină de paradoxuri. Dincolo de faptul că marea majoritate a firmelor au sedii în apartamente şi garsoniere, există peste 100.000 de firme înregistrate la Administraţia Financiară care fac afaceri fară niciun salariat!

În România sunt circa 116.000 de firme înregistrate la Ministerului Finanţelor Publice (MFP), care fac afaceri profitabile fără angajaţi. «Cele mai multe astfel de firme activează în domeniul comerţului (37%), urmate de cele din sectorul activităţilor profesionale şi ştiinţifice (14%), construcţii (8%), industria prelucrătoare (6%) şi activităţi de transport (5%)», relevă o analiză realizată de KeysFin (Compania de Business Information şi Credit Risk Management). «Este vorba în general de SRL-uri, de afaceri de apartament care activează în domeniul comerţului alimentar, în domeniul vânzării de strictă necesitate, îmbrăcăminte, încălţăminte, şi magazine de tip consignaţie», spun analiştii. Potrivit acestora, cele peste 100.000 de firme fără angajaţi se împart în trei clase distincte – unele care funcţionează ca «afaceri la purtător», o serie de firme care lucrează cu colaboratori externi şi altele care preferă să angajeze la negru. Primele sunt aşa-numite de buzunar, folosite de oameni de afaceri pentru a derula diverse tranzacţii. Apar doar în acte, însă nu desfăşoară o activitate concretă, fiind construite doar pentru a furniza cadrul legal de tranzacţii. Există un alt contingent de firme, în special din sectorul serviciilor, care preferă să angajeze colaboratori – de la constructori la avocaţi, contabili etc. Restul sunt firme ai căror patroni preferă să angajeze la negru, decât să plătească taxe la stat, acesta fiind motivul pentru care nu au niciun salariat declarat.

Datele statistice arată că firmele fară angajaţi au realizat în 2014 afaceri de 38,2 miliarde de lei, care reprezintă 3,6% din totalul afacerilor din România, de 1.063 miliarde lei. Ceea ce înseamnă, raportat la totalul firmelor (aproximativ 650.000), că o firmă din şase nu are niciun salariat.

Stimată doamnă ministru, faţă de cele menţionate mai sus, ce măsuri concrete veţi aplica în cazul firmelor fără niciun angajat, care nu îşi declară veniturile şi folosesc în continuare munca „la negru”, în vederea prevederii, combaterii şi eliminării practicilor evazioniste? Solicit răspuns scris”, a declarat, în şedinţa Senatului de luni, senatorul Ioan Chelaru.

Comentarii

WORDPRESS: 0