900 de cazuri de consum fraudulos de gaze naturale şi energie electrică, în acest an

900 de cazuri de consum fraudulos de gaze naturale şi energie electrică, în acest an

Dimensiune text

 

Eliminarea intervenţiilor neautorizate la aparatele de măsură, atât la instalaţiile de gaze naturale, cât şi la cele de energie electrică, precum şi a improvizaţiilor efectuate în scopul consumului neautorizat de energie, reprezintă o preocupare constantă a reprezentanților Delgaz Grid. Aceste intervenţii aduc prejudicii companiilor din Grupul E.ON şi, totodată, pot genera incidente deosebit de grave, cu însemnate pagube materiale sau victime umane.

De aceea, prin intermediul echipelor specializate, compania efectuează permanent verificări în teren, rolul acestora fiind de a depista sustragerile de gaze naturale sau energie electrică din reţelele de distribuţie. Verificările în teren au la bază programe informatice şi instrumente moderne, pentru a identifica eventualele consumuri frauduloase la consumatori, prin ocolirea mijloacelor de măsură sau prin intervenţii asupra acestora.

În primele patru luni ale acestui an au fost identificate aproximativ 900 suspiciuni de consumuri frauduloase, din care 442 în domeniul gazelor naturale, iar 454 în domeniul energiei electrice. Prejudiciul estimat pentru perioada ianuarie – aprilie 2017 este de aproximativ 2,5 milioane de lei.

„Compania noastră a efectuat, săptămâna trecută, o nouă acţiune de verificare a instalaţiilor de distribuţie a energiei electrice, împreună cu Gruparea de Jandarmi Mobilă «Alexandru cel Bun» Bacău. Verificarea a avut loc în zona Orbic, din localitatea Buhuşi, judeţul Bacău, în urma căreia a fost întreruptă alimentarea cu electricitate la aproximativ 30 de consumatori, pentru sustragere energie electrică, prin instalaţii improvizate”, informează un comunicat al E.ON România.

 

Prin modificarea unor componente din instalaţiile de gaze naturale sau energie electrică ori prin realizarea de improvizaţii, atât persoanele care fac astfel de intervenţii, cât şi cei din jur sunt expuşi pericolelor de incendii, explozii, electrocutări. Totodată, consumatorii sunt afectaţi direct prin întreruperea alimentării cu gaze naturale sau energie electrică.

Compania subliniază faptul că aceste intervenţii asupra echipamentelor de măsură a consumului de gaz sau energie electrică, în scopul înregistrării unui consum mai mic decât cel real, reprezintă furt calificat, infracţiune prevăzută şi sancţionată ca atare de Codul Penal. Tocmai de aceea, reprezentanții E.ON și Delgaz Grid colaborează cu toate instituţiile statului pentru identificarea acestor situaţii. Acest lucru nu este numai in beneficiul companiei, fiind, în egală măsură, şi în interesul consumatorilor oneşti, care pot fi afectaţi, direct sau indirect, de asemenea situaţii.

„Recomandăm consumatorilor să nu accepte «ofertele» venite din partea anumitor persoane şi să nu permită accesul acestora la instalaţiile de gaze naturale sau energie electrică, în vederea efectuării unor modificări de orice natură, menite a împiedica înregistrarea cantităţilor reale de gaze naturale sau energie electrică consumate. Totodată, facem apel la spiritul civic al cetăţenilor pentru a sesiza organele de cercetare penală sau compania noastră, dacă au cunoştinţă de existenţa unor intervenţii neautorizate la instalaţiile de gaz sau electricitate, intervenţii ce pot duce la importante pagube materiale sau pierderi de vieţi omeneşti”, mai precizează reprezentanții E.ON România.

 

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0