HomeEducatie

Roman şi Gherăeşti, la doi paşi de coş

Şcoala „Vasile Alecsandri” din Roman şi Şcoala din Gherăeşti sunt implicate în proiectul „Moldova la doi paşi de coş”. Proiectul este finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului şi îşi propune să atragă copiii din şcoli spre baschet.

Caravana Baschetului la Şcoala "Vasile Alecsandri" din Roman

Caravana Baschetului la Şcoala „Vasile Alecsandri” din Roman

Municipiul Roman şi comuna Gherăeşti au fost incluse în proiectul Federaţiei Române de Baschet (FRB) intitulat „Moldova la doi paşi de coş”. Este un proiect finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului, în cadrul programului „Pierre de Coubertin”, în valoare de 15 milioane de lei. Acest proiect îşi propune atragerea copiilor din clasele primare spre practicarea acestui sport atât de îndrăgit în plan naţional şi mondial, lărgirea bazei de selecţie, creşterea numărului de cluburi de baschet şi a sportivilor legitimaţi, precum şi creşterea numărului de profesori şi antrenori cu specializare baschet.

Caravana Baschetului organizează, în cele zece oraşe incluse în proiect – Bacău, Roman, Piatra Neamţ, Paşcani, Fălticeni, Suceava, Dorohoi, Botoşani, Vaslui şi Bârlad – câte un joc demonstrativ, pentru a-i atrage pe copiii spre acest sport.

Caravana Baschetului a poposit săptămâna trecută la Şcoala Gimnazială „Vasile Alecsandri” din Roman (profesor coordonator Adrian Bolea) şi la Şcoala Gimnazială din Gherăeşti (profesor coordonator Sebastian Blaj). Evenimentul a fost realizat împreună cu Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, prin inspectorul de specialitate, profesor Magda Morenciu. La eveniment au fost prezenţi Dan Berceanu, secretar general la Federaţia Română de Baschet, baschetbaliştii de la naţionala de tineret a României şi mulţi părinţi şi copii.

Caravana Baschetului la Şcoala din Gherăeşti

Caravana Baschetului la Şcoala din Gherăeşti

„Toţi cei prezenţi au asistat la două lecţii demonstrative, la Roman şi la Gherăeşti, iar în pauze au avut loc concursuri premiate de invitaţi. Totodată, Federaţia Română de Baschet a înzestrat cele două şcoli cu mingi de baschet şi materiale necesare instruirii, precum şi cu DVD-uri cu lecţii de iniţiere în baschet. Copiii au fost foarte încântaţi de aceste lecţii demonstrative. Baschetbaliştii de la naţionala de tineret a României, prezenţi în cele două şcoli, i-au luat în braţe pe copiii de la clasa pregătitoare pentru a arunca la coş. Invitaţii de la Bucureşti au adus cu ei toate dotările necesare pentru ca aceste lecţii demonstrative să fie atractive şi să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. Cele două şcoli – Şcoala «Vasile Alecsandri» din Roman şi Şcoala Gimnazială din Gherăeşti – vor face, în perioada următoare, o selecţie dintre elevii care participă la aceste ore de pregătire. 12 copii născuţi între 2005 şi 2008, câte şase din fiecare şcoală, vor participa gratuit la un program de iniţiere în baschet, iar între 28 – 29 septembrie vor participa la turneul «Uriaşii Moldovei»”, a explicat profesorul Adrian Bolea, de la Şcoala „Vasile Alecsandri” din Roman.

Acţiunea urmăreşte încurajarea directorilor şi profesorilor din şcoli pentru înfiinţarea de asociaţii sportive fără personalitate juridică sau asociaţii ori cluburi de baschet, ceea ce va permite legitimarea copiilor şi participarea la competiţiile naţionale de babybaschet şi minibaschet, FRB urmând să acorde sprijin juridic şi material.

Comentarii

WORDPRESS: 0