HomeActualitateNeamt

Strategia județului permite accesul la fondurile europene

Documentul aprobat luni de consilierii judeţeni stă la baza oricărui proiect de obţinere a fondurilor europene. Autorităţile judeţene aşteaptă acum startul finanţarilor din actualul exerciţiu financiar.

Consilierii judeţeni au aprobat luni, 18 mai, strategia de dezvoltare a judeţului Neamţ. În şedinţa extraordinară a legislativului judeţean au mai fost incluse alte două proiecte de hotărâre: unul referitor la transfeul de activ din cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Neamţ către Serviciul Public al Consiliului Judeţean, care administrează temporar această investiţie, şi un alt proiect prin care judeţul Neamţ devine membru al Bursei Române de Mărfuri. Scopul acestei afilieri este acela de a putea obţine produse şi servicii la un preţ mai bun, în cadrul licitaţiilor organizate prin Bursa Română de Mărfuri.

Aleşii judeţului au aprobat, cu câteva amendamente şi completări, şi Strategia de Dezvoltare a judeţului Neamţ – perioada de programare 2014 – 2020.

Planul de acţiuni al Strategiei de dezvoltare prevede mai multe activităţi care să ducă la creşterea nivelului de trai şi în zona Roman. Astfel, se doreşte reabilitarea şi modernizarea axei de transport Piatra Neamţ – Mărgineni – Făurei – Horia – Ion Creangă – Icuşeşti – limita cu judeţul Bacău, precum şi reabilitarea şi modernizarea drumului judeţean DJ 207A Roman – Bîra, dezvoltarea infrastructurii şi echipamentelor pentru un hub logistic incluzând transferul intermodal (rutier – feroviar) la Roman şi elaborarea unui plan de mobilitate urbană sustenabilă a municipiului Roman.

În document se prevede modernizarea Spitalului de Psihiatrie „Sfântul Nicolae” Roman, modernizarea Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, investiţii în crearea de centre de medicină primară şi prevenţie la nivel rural în sistem de economie socială, construirea unor dispensare în localităţile Negreşti şi Valea Ursului, reabilitarea dispensarelor comunale şi extinderea centrelor de permanenţă, inclusiv în localităţile rurale.

Totodată, se are în vedere construirea unui pavilion pentru servicii de zi, servicii medicale de recuperare psihoneuromotorie, club de recreere şi ergoterapie, terapie ocupaţională pentru pacienţi la Spitalul de Psihiatrie Roman şi se doreşte construirea unei locuinţe protejate în Trifeşti, în parteneriat cu Complexul de Servicii pentru Persoane Adulte cu Handicap Roman.

Conform planului de acţiuni care face parte din strategie, se va face reabilitarea termică a „Complexului Comunitar Romaniţa” din Roman, iar Consiliul Local Roman va face reabilitarea termică a clădirii cinematografului Unirea, pentru înfiinţarea unui centru multifuncţional, multimedia, de diseminare a informaţiilor la nivel local şi judeţean.

Strategia de dezvoltare a judeţului prevede, ca soluţie cheie pentru  un trai civilizat, dotarea cu sisteme de alimentare cu apă a tuturor localităţilor de peste 50 de locuitori, conform masterplanului în sectorul apă-canal.

Strategia de dezvoltare este un document obligatoriu pentru obţinerea de fonduri europene. Singurul impediment în depunerea de proiecte este, acum, lipsa ghidurilor de finanţare, documente ce trebuie eliberate de autorităţile centrale.

Comentarii

WORDPRESS: 0