HomeActualitateRoman

Simpozion interjudețean închinat episcopului Melchisedec Ştefănescu

Manifestarea face parte din activităţile dedicate Zilelor Municipiului Roman.

simpoz 02Sala de conferinţe a Fundaţiei „Episcop Melchisedec” din Roman a găzduit joi, 14 mai, simpozionul interjudeţean interdisciplinar „Melchisedec Ştefănescu – ierarh cărturar”, organizat de Şcoala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”. La eveniment a participat ÎPS Ioachim, arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, profesorul Mihai Giosan, inspector şcolar pentru disciplina religie din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, preot Valentin Băltoi, consilier cultural la Centrul Eparhial din Roman, profesor Ana Bobu, cadru didactic la Şcoala „Alexandru Ioan Cuza”, iniţiatoarea acestui proiect, preot Constantin Gherasim, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, preot doctor Alexandru Dragoş Munteanu, protopop de Roman, preoţi din Protopopiatul Roman, preot Claudiu Maxim, directorul unităţii şcolare care a iniţiat proiectul, profesori de religie ortodoxă şi seminarişti.

„Este primul simpozion interjudeţean al profesorilor de religie închinat episcopului Melchisedec Ştefănescu. Avem participanţi din şase judeţe – Ialomiţa, Caraş – Severin, Argeş, Neamţ, Bacău şi Iaşi. Produsul final al simpozionul va fi o lucrare care va cuprinde 38 de comunicări”, a precizat profesoara Ana Bobu.

simpoz15cInspectorul şcolar Mihai Giosan a evidenţiat meritul profesorilor de religie de a se reuni şi dezbate probleme importante pentru şcoala românească. „Apreciez dorinţa de a creiona, a organiza şi desfăşura un simpozion cu temă generoasă, sub auspiciile unuia dintre cei mai mari episcopi cărturari pe care i-a dat Biserica Ortodoxă. Se spune – şi realitatea socială o dovedeşte – că o comunitate poate trece uşor peste vitregii, peste încercări, peste crize. În schimb, dispariţia fizică a unei comunităţi este legată invariabil de dispariţia şcolii, care este inima comunităţii, şi a bisericii, care este sufletul comunităţii. De aceea, este remarcabilă această acţiune”, a declarat inspectorul şcolar Mihai Giosan.

ÎPS Ioachim a mulţumit organizatorilor pentru invitaţie şi a binecuvântat această acţiune, aflată la prima ediţie. „Episcopul Melchisedec Ştefănescu este perceput ca fiind personalitatea care s-a preocupat, în vremea lui, de dezrobirea naţiunii române. Atunci când naţiunile Europei se desenau într-o altă formă, a iluminismului sau a modernităţii, iar unele dintre ele riscau să cadă în mrejele ateismului care se dezvolta, Dumnezeu a ridicat din mijlocul poporului român oameni distinşi, care au reuşit să creioneze o identitate spirituală. Iată că acest simpozion a fost organizat pentru a adăuga o cărămidă în plus la edificiul spiritualităţii noastre ortodoxe. El se alătură celorlate activităţi cultural-religioase care vizează personalitatea episcopului Melchisedec Ştefănescu”, a spus ÎPS Ioachim.

Simpozionul face parte din activităţile dedicate Zilelor Municipiului Roman.

Comentarii

WORDPRESS: 0