HomeActualitateEconomie

Fermieri pe pământul statului

Un proiect iniţiat de mai mulţi parlamentari oferă tinerilor posibilitatea de a concesiona terenuri de la Agenţia Domeniilor Statului, în vederea înfiinţării de ferme model. 

Un grup de parlamentari din Comisia pentru Agricultură a iniţiat un proiect de lege prin care tinerii fermieri să poată concesiona cel mult 50 de hectare de teren de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS). Cei care ar avea prioritate la concesionare ar fi fermierii de până la 40 de ani, în vederea înfiinţării de ferme model.

„Numărul tinerilor care preiau ştafeta pe exploataţii este redus. Una din cauzele cele mai importante ale reducerii ponderii populaţiei tinere din zonele rurale este rata scăzută de preluare a ştafetei de către tineri, ca titulari ai exploataţiilor, în special în cadrul fermelor mici. Piedicile pe care le întâmpină tinerii fermieri includ componente multiple, de ordin financiar, organizatoric, precum şi lipsa terenului pentru înfiinţarea de exploataţii. Pentru a înlătura aceste piedici, ar trebui să introducem un program special pentru tinerii fermieri, prin care să se ofere un pachet de măsuri integrate în contextul unui ajutor semnificativ, din care să nu lipsească accesul la terenul agricol proprietate publică şi privată a statului”, scrie în expunerea de motive ce însoţeşte proiectul de act normativ.

Iniţiatorii proiectului mai spun că tinerii se confruntă cu dificultăţi în ceea ce priveşte accesul la teren şi la creditare, iar atracţia stilului de viaţă urban îi poate îndepărta de agricultură. Proiectul a fost înaintat Senatului şi prezentat în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor.

ADS, care administrează terenurile statului, are în zona Romanului puţine hectare de teren libere de contract. Potrivit celor mai recente date puse la dispoziţie de ADS, în Neamţ erau 270 de hectare de teren cu destinaţie agricolă. Cele mai mari suprafeţe sunt cele destinate livezilor (118 hectare), culturilor de câmp (70 hectare) şi păşunilor (51 hectare).

Comentarii

WORDPRESS: 0