HomeSanatate

Reguli noi la schimbarea medicului de familie

Odată cu intrarea în vigoare a obligativităţii de a folosi cardul naţional de sănătate, schimbarea medicului de familie se va face şi cu ajutorul acestui card.

În ordinul privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare, în anul 2015, a hotărârii Guvernului pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale pentru anii 2014 – 2015, sunt incluse noutăţi privind condiţiile asigurării asistenţei medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale. Una dintre aceste modificări vizează îmbunătăţirea mecanismului privind schimbarea medicului de familie.

Astfel, potrivit noilor reglementări, schimbarea medicului de familie se face pe baza cardului naţional de asigurări sociale de sănătate şi a cererii de înscriere, prin transfer. Pentru persoanele cărora nu le-a fost emis cardul sau care, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză cardul naţional, sau pentru persoanele cărora li se va emite card naţional duplicat, precum şi pentru copiii de până la 18 ani, schimbarea medicului de familie se face pe baza cererii de înscriere, prin transfer. În momentul în care o persoană doreşte să îşi schimbe medicul de familie, trebuie să prezinte şi cardul de sănătate, pentru a fi inscripţionate noile date şi pentru ca medicul nou să poate vedea, cu ajutorul cardului, istoricul medical al pacientului.

În momentul în care un pacient simte că medicul său de familie este mult prea aglomerat şi nu-i mai acordă suficient timp sau se mută în alt oraş sau cartier şi vrea să aibă cabinetul aproape, acesta poate lua decizia să îşi schimbe doctorul de familie.

Această schimbare poate fi realizată la cel puţin şase luni de la data la care s-a înscris pe lista respectivului medic. În momentul în care o persoană a decis să îşi schimbe medicul de familie, aceasta trebuie să facă o cerere noului medic ales, în care să menţioneze că doreşte transferul pe lista sa de pacienţi, şi să specifice numele medicului actual. Ulterior, medicul de familie primitor va înregistra cererea şi va anunţa transferul casei de asigurări de Sănătate cu care are contract, în termen de 15 zile lucrătoare.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Buna ziua vreau sa ma inscriu la un medic de familie mentionez ca mam mutat in alt judet si ce trebuie sa fac