HomeReligieCultural

„Lumina Învierii a ajuns la noi cu prețul unor suferințe”

Cuvintele aparţin părintelui provincial Emilian Cătălin, prezent la manifestarea culturală „Greco-catolicii, o permanenţă în închisorile comuniste”, de la Institutul Teologic Franciscan. La eveniment a fost prezent PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iaşi, alături de alţi ierarhi. 

Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan (ITRCF) din Roman a găzduit miercuri, 22 aprilie, manifestarea culturală intitulată „Greco-catolicii, o permanenţă în închisorile comuniste”, un eveniment din seria „Martiri şi mărturisitori ai neamului românesc (1948 – 1989)”.

even 02La eveniment au conferenţiat PS Mihai Frăţilă, episcop al Eparhiei „Sfântul Vasile cel Mare” din Bucureşti, PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iaşi, şi PS Claudiu Lucian Pop, episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore a Blajului. La manifestare au participat oameni de cultură, profesori, preoţi şi elevi.

„Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru că a avut grijă de noi în ciuda situaţiilor prin care ţara şi, mai ales, bisericile noastre, au trecut în secolul trecut”, a spus, în deschiderea manifestării, preot conferenţiar universitar doctor Damian Gheorghe Pătraşcu, rectorul ITRCF Roman.

Părintele provincial Emilian Cătălin a salutat iniţatorii evenimentului şi a intrat în tematica evenimentului: „Vorbind despre martiri, Sfântul Părinte Papa Francisc a spus anul trecut: «Astăzi, în lume, în fiecare oră sau în fiecare zi moare câte un creştin din motive religioase», afirmaţie care apare şi în cartea intitulată «Cartea neagră a creştinismului». Ştim că lumina Învierii a ajuns la noi cu preţul unor suferinţe şi că în toată istoria creştinii au fost persecutaţi”.

PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iaşi, a vorbit despre jertfa eroilor neamului. „Dacă bobul de grâu cade în pământ şi moare, aduce rod bogat. Avem în faţa noastră bobul de grâu care, aşa cum ne-a învăţat Isus, a căzut în ultimul timp şi în brazda poporului nostru şi nu a căzut degeaba. Eroii pe care i-am reamintit – martiri şi mărturisitori – şi-au oferit jertfa lor pentru noi. Suntem chemaţi să nu uităm acest lucru. Este o datorie de onoare, de recunoştinţă şi de mulţumire pentru ceea ce au făcut înaintaşii noştri”, a spus PS Petru Gherghel.

Nu a lipsit dimensiunea ecumenică a evenimentului. Prezent la manifestare, preot doctor Florin Aurel Ţuscanu, de la Biserica „Sfântul Nicolae” din Trifeşti, a prezentat în faţa invitaţilor şi participanţilor mesajul ÎPS Ioachim, arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. „Nicolae Iorga spunea că: «Martirii unui neam nu mor niciodată. Nu mor când îi coborâm în morminte, ci atunci când îi coborâm în uitare.» Aceste manifestări din ciclul «Martiri şi mărturisitori ai neamului românesc» nu sunt altceva decât acte de dreptate. Romanul a avut un episcop din rândul preoţilor greco-catolici. Este vorba de episcopul Teofil Herineanu, care, în urma evenimentelor din 1948, când Biserica Greco-Catolică a fost desfiinţată, a ajuns la Roman. A fost unul dintre cei mai blânzi şi mai buni părinţi din perioada comunismului, un om înzestrat cu multe daruri, care s-a făcut remarcat prin evlavia sa. Iată că în istorie ne intersectăm şi avem atât de multe lucruri comune, pentru că, spunea Papa Ioan Paul al II-lea, «Ceea ce ne uneşte este mult mai important decât ceea ce ne separă»”, a precizat preot doctor Florin Aurel Ţuscanu.

Comentarii

WORDPRESS: 0