HomeEconomie

Fermierii contrazic APIA: „Nu ne-au dat banii”

APIA susţine că le-a virat banii crescătorilor de ovine şi caprine, dar aceştia spun că au conturile goale.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunţat că banii care reprezintă ajutorul naţional tranzitoriu au ajuns în conturile crescătorilor de ovine şi caprine, însă fermierii neagă acest lucru. Ei spun că totul este făcut în aşa fel încât protestele ce trebuie să fie joi, 2 aprilie, să nu mai aibă loc. Potrivit instituţiei, sumă totală plătită a fost de aproape 276 de milioane lei, pentru 57.954 de fermieri, iar cuantumul calculat pentru ovine/caprine este de 28,08 lei pe cap de animal.

„Nu ne-au intrat banii în conturi. Cei de la APIA mint. Protestele vor avea loc la data stabilită şi, oricum, chiar dacă erau banii în cont, protestele tot se organizau, deoarece noi avem mult mai multe probleme pe care autorităţile le-au ignorat”, a spus Ioan Crăciun, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Mioriţa, Roman – Neamţ.

În consecinţă, crescătorii de oi din judeţ vor protesta joi, 2 aprilie, între 11.00 şi 15.00, la Bucureşti, în faţa Guvernului. Astfel, aceştia se alătură miilor de fermieri din întreaga ţară. Motivele pentru care crescătorii de ovine urmează să iasă să-şi strige revendicările pornesc de la faptul că nu s-au primit subvenţiile pe 2014. Mai mult, faţă de anul 2013, când subvenţia era de 38 de lei pe cap de animal, în 2014 ea s-a redus la 28 de lei. La această problemă se mai adaugă şi tergiversarea aprobării normelor metodologice la Legea pajiştilor. De asemenea, crescătorii de ovine au probleme cu Legea 145, în ceea ce priveşte certificatul de producător, unde sunt toate „şansele” să fie dublu impozitaţi: un impozit pe norma de venit şi altul când vor vinde produsele în piaţă.

Crescătorii de oi sunt nemulţumiţi şi de modificările aduse Legii nr. 406 din 2006 privind fondurile de vânătoare, unde nu au fost consultaţi şi unde le este încălcat un drept constituţional, dreptul la proprietate. Oierii mai cer ca medicii veterinari care se ocupă de sănătatea animalelor să fie în subordinea Ministerului Agriculturii, nu a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). În plus, crescătorii de oi au cerut ca desemnarea medicilor concesionari să se facă în funcţie de performanţă, astfel încât fermierii să poată alege un adevărat profesionist.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • vecin cu o stana 9 ani ago

    Ioan Crăciun, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Mioriţa, Roman – Neamţ poate sa dea ceva in loc sa ceara?
    Nu exista stana corecta (care sa respecte legile) in zona romanului.

    1.ciobanii sunt platiti la negru
    2.la ora asta oile sunt pe camp…si nu ar trebui.
    3.oile nu au voie sa ierneze pe pasune.
    4.mizeria in stane este infernala – efectiv stau pe dejectii.
    5.nu se respecta numarul de animale la hectar.
    6.conditii de igiena…zero
    7.distantele fata de locuinte?
    8.mieii se incarca in camioane turcesti…direct din camp. fiscalitate zero
    ….si or mai fi dar ata vad eu.