800 DE PROCESE CU „BEŢIVII” CARE AJUNG LA SPITAL. ACUM SUNT PUŞI LA PLATĂ

800 DE PROCESE CU „BEŢIVII” CARE AJUNG LA SPITAL. ACUM SUNT PUŞI LA PLATĂ

Dimensiune text

 

Mare grijă dacă intenţionaţi să consumaţi alcool peste măsură încât să ajungeţi la Spital, deoarece va trebui să plătiţi internarea. În astfel de cazuri sunt peste 800 de persoane din judeţ, care au fost date în judecată de Spital şi au de decontat acum serviciile medicale. Chiar şi aşa, conducerea Spitalului Municipal de Urgenţă Roman spune că sunt luni în care şi 10-15 beţivi sunt internaţi, după care trebuie să achite toate investigaţiile efectuate şi medicaţia primită.

alcool 1La Spitalul Municipal de Urgenţă Roman sunt înregistrate circa 800 de sentinţe definitive prin care pacienţii care au băut prea mult – fie li s-a făcut rău, fie, pe fondul consumului exagerat, au devenit victime ale violenţei – şi au avut nevoie de îngrijiri au acum de dat banii înapoi. Casa de Asigurări decontează spitalului doar serviciile de urgenţă, adică dacă suferinţa este una ce poate fi rezolvată pe loc. Pentru cei care au necesitat internare, lucrurile nu mai sunt deloc gratuite. Spitalul se constituie parte civilă în proces, ataşând la dosar nota de plată, iar după ce se stabileşte prejudiciul, spitalul trece la executarea silită a celui găsit vinovat.

„Se fac presiuni din partea Casei de Sănătate pentru recuperarea acestor bani. Juriştii şi avocaţii noştri au luat dosarele pentru constituirea ca parte civilă pentru sumele datorate, acolo unde sentinţele sunt finale şi definitive, din perioada anilor 2013, 2014 şi 2015. În contabilitate, sumele s-au trecut în cont de debitor şi s-au trimis somaţii. Unii au plătit, iar alţii au făcut un angajament de plată. Pentru cei care, între timp, au ajuns în închisoare, pe perioada executării pedepsei, procedura de recuperare a sumelor se suspendă. Noi, pe fiecare dată 25 a lunii, predăm către Casa de Asigurări sumele pe care le-am recuperat şi situaţia fiecărui debitor. Sunt luni în care avem 4-5 cazuri de accidente sau vătămări pe fondul consumului de alcool, dar sunt luni şi când înregistrăm 10-15 cazuri de acest fel. Plata intervine doar pentru cei care necesită internare. Dacă a avut o plagă şi s-a rezolvat în sistemul de urgenţă nu intră pe circuitul asta, intră doar pe Poliţie, însă la noi nu are de achitat serviciul din urgenţă”, a explicat Leonard Achiriloaei, director economic al Spitalului Roman.

Acest tip de pacient este tratat la fel ca oricare alt pacient: este investigat, consultat, i se fac şi investigaţii paraclinice, plus – în cazul unor traumatisme – este trimis şi la computer tomograf. Numai în urgenţe, cheltuiala cu aceşti pacienţi ajunge şi la 1.500 de lei, iar dacă mai sunt şi internaţi – suma este şi mai mare. Mai grav este că unii pleacă acasă dupã tratament, dar revin „periodic” cu aceeaşi afecţiune – a alcoolului consumat peste măsură.

Statisticile arată că în România, pe an, bugetul din sănătate este „supt” de beţivii care nu plătesc spitalizarea şi nici contribuţia la Casa de Asigurări de Sănătate, de circa 25 de milioane de euro!

 


COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • este un articol menit sa ascunda nenorocirea din spitalul Roman , prea putin afecteaza situatia din spital acesti oameni care consuma alcool peste masura . apropo ce face dl achiriloae pentru salariul ala baban de 7500 ron ? nu mai bine mai angajam 3 medici , si pe el il trimiteam acasa , ca este un manager sustinut politic , un manager foarte slab care nu s-a implicat sa faca ordine in spital .

  • @ Ion D. Ioane, cred ca facvi parte din… ,,categorie” de aia le iei partea ! Mi se pare corect ca sa platesti ,,serviciul medical ” ! Ce, bautura ai inghitzit-o cu…deasila ?! PS. Daca si aia care… ,,se taie cu sabiile” ar fi pushi la plata ar fi si mai…OK !!!