HomeSocial

800 de lei pe lună, „prețul” unei mame de ocazie

După ce au fost abandonaţi de familie, 50 de copii din judeţul Neamţ au fost abandonaţi şi de asistenţii maternali care îi îngrijeau.

Anul trecut, 50 de copii din judeţul Neamţ au primit a doua palmă de la viaţă. După ce au fost abandonaţi de părinţi, unii chiar la naştere, aceştia au ajuns în grija unui asistent maternal, pe care l-au îndrăgit foarte mult şi au ajuns să îl iubească la fel ca pe un membru al familiei. Din păcate, meseria de asistent maternal este considerată de unii oameni o afacere, pe care o aleg pentru a căpăta vechime în câmpul muncii şi pentru a avea un venit, şi nu din dragoste pentru copii, aşa cum ar trebui. În momentul în care salariul oferit de stat pentru această ocupaţie a devenit insuficient pentru satisfacerea nevoilor zilnice şi sătui de controalele dese pe care le organizau Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ, pentru a verifica modul în care îşi desfăşoară activitatea, 27 dintre asistenţii maternali din judeţ au renunţat, anul trecut, la această meserie.

Reprezentanţii DGASPC Neamţ arată că, pe parcursul anului trecut, s-a înregistrat o scădere a numărului de asistenţi maternali profesionişti. 27 dintre aceştia au dorit să îşi retragă atestatul, iar altor cinci le-a fost suspendat, întrucât au fost descoperite nereguli majore în activitatea lor. „Pentru cei 50 de copiii aflaţi în plasament la aceşti asistenţi maternali, s-a dispus reintegrarea în familia biologică sau lărgită, în cinci cazuri, trei copii au fost încredinţaţi în vederea adopţiei, doi au fost plasaţi într-o familie, 29 de cazuri au fost de plasament de tip rezidenţial, dintre care 12 în învăţământul special şi 17 în centre de plasament, iar în nouă cazuri s-a dispus încetarea măsurii de îngrijire şi protecţie, conform legii pentru majori”, a declarat Cristina Păvăluţă, directorul DGASPC Neamţ.

La 31 decembrie 2013, în judeţul Neamţ erau înregistraţi 433 de asistenţi maternali profesionişti, care se ocupau de creşterea, îngrijirea şi educarea a 552 de copii.
Asistenţii maternali sunt plătiţi cu aproximativ 800 de lei lunar. În plus, primesc alocaţia copiilor pe care îi au în grijă, în valoare de 42 de lei pe lună pentru fiecare, alături de o sumă pentru hrana celor mici şi, periodic, sume pentru haine şi alte cheltuieli.

Comentarii

WORDPRESS: 0