8.342 de cereri de plată pe suprafaţă depuse la APIA Neamţ

Dimensiune text

Fermierii care nu depun cererile de plată până pe 15 mai o mai pot face în întervalul 15 mai – 10 iunie, dar vor fi penalizaţi cu 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere.

La Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) au fost depuse, în perioada 1 martie – 27 martie, în cadrul campaniei de primire a cererilor de plată pe suprafaţă, 306.244 de cereri de plată, pentru o suprafaţă de 1,4 milioane de hectare. APIA a lansat, la 1 martie, campania de primire a cererilor de plată pentru schemele-măsurile de sprijin pe suprafaţă pentru anul în curs. „În judeţul Neamţ au fost depuse, inclusiv pe 27 martie, 8.342 de cereri de plată, pentru o suprafaţă de 27.861,50 de hectare, ceea ce reprezintă 66% din cererile programate. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în acest an au fost depuse cu 10% mai multe cereri. Cele mai multe cereri le-au depus fermierii din zona montană – 80%, în vreme ce agricultorii din zona de şes – 40%”, a precizat economist Mihai Dorneanu, directorul executiv al APIA Neamţ.

Acesta a mai spus că, pentru a evita aglomeraţia de la sediul APIA, agricultorii trebuie să respecte programarea afişată la centrele APIA.

Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafaţă, agricultorii trebuie să depună la centrele APIA, până pe 15 mai, o singură cerere de plată. Fermierii care nu respectă acest termen pot depune cererile de plată şi în perioada 15 mai – 10 iunie, dar vor fi penalizaţi cu 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După data de 10 iunie, cererea de sprijin nu mai este admisă la calcul.

Beneficiarii acestor măsuri de sprijin pe suprafaţă sunt persoanele fizice şi/sau juridice care lucrează terenul agricol pentru care solicită plată. Ei trebuie să aibă calitatea de proprietari, arendaşi, concesionari, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune. Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul.

Sunt eligibile la plată, conform APIA, exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. Pentru vii, livezi, culturi de hamei, pepiniere viticole şi horticole, arbuşti fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare.COMENTARII

WORDPRESS: 0