8.250.000.000 de euro pentru proiecte regionale

Dimensiune text

Primele lansări de proiecte ar trebui să aibă loc în septembrie. Administraţiile locale şi judeţene se află printre potenţialii beneficiari. 

Autorităţile publice şi oamenii de afaceri interesaţi să obţină fonduri prin intermediul Programului Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020 pot transmite, săptămâna aceasta, propuneri şi sugestii pentru simplificarea procesului de implementare. Este ultima sesiune de consultare publică, înainte ca Ghidul Solicitantului să devină document obligatoriu pentru accesarea de proiecte, iar cei interesaţi pot trimite observaţii până pe 27 iulie, la ora 14.30. Prima variantă a acestui document a fost lansată spre consultare pe 5 mai, având drept termen de transmitere a comentariilor data de 5 iunie. În toată această perioadă, organismele intermediare, dar şi potenţialii beneficiari din sistemul public şi privat au colectat şi transmis în atenţia autorităţii de management propuneri şi sugestii.

„Demersurile pregătitoare pentru buna implementare a POR 2014-2020 s-au intensificat în această perioadă. În afară de publicarea acestui ghid, care este un reper central pentru modalitatea de lucru viitoare, se lucrează pe grupuri de lucru la ghidurile specifice fiecărei priorităţi de investiţie, a fost adoptată o hotărâre de Guvern pentru stabilirea cadrului instituţional de coordonare şi gestionare a instrumentelor structurale, iar acordul de delegare a atribuţiilor de la autoritatea de management la organismele intermediare este aproape de finalizare. Astfel, în luna septembrie, când sunt estimate primele lansări de cereri de proiecte, sistemul va fi pregătit să funcţioneze eficient”, a declarat Vasile Asandei, director general al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est.

„Noi avem multe idei şi vrem ca judeţul să se dezvolte cu ajutorul banilor europeni. Am discutat şi azi despre accesarea de fonduri cu reprezentanţii ADR Nord-Est. În septembrie, sperăm să putem depune proiecte”, a afirmat Constantin Iacoban, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.

Valoarea bugetului POR 2014 – 2020 este de 8,25 miliarde de euro, cu 76,8% mai mare faţă de alocarea totală a programului pentru perioada 2007 – 2013. Pe lângă continuarea tipurilor de investiţii din perioada 2007 – 2013, prin POR 2014 – 2020 vor fi finanţate şi măsuri precum: eficientizarea transportului urban (căi de rulare, piste pentru biciclişti, mijloace de transport ecologice), creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice, modernizarea creşelor şi grădiniţelor, ca parte a infrastructurii de educaţie, regenerarea economică şi socială a comunităţilor defavorizate din mediul urban, construirea şi dotarea a trei spitale regionale (Iaşi, Craiova şi Cluj), dezvoltarea centrelor de transfer tehnologic, sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii, precum şi extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în cadastru şi cartea funciară.COMENTARII

WORDPRESS: 0