HomeActualitateRoman

Primăria va cumpăra sediul Societății „Miron Costin”

Clădirea în care a funcţionat Societatea culturală „Miron Costin” este acum în proprietatea unei bănci. Imobilul este părăsit de aproape zece ani. 

Municipiul Roman va deveni proprietarul unei clădiri din secolul al XIX-lea. Este vorba despre unul dintre monumentele de arhitectură din centrul vechi al oraşului, de pe strada Ștefan cel Mare, nr. 213.

În anul 1927, clădirea a fost cumpărată de Societatea «Miron Costin», la inaugurare fiind prezente personalităţi ale vieţii politice şi culturale de atunci, inclusiv ministrul Culturii din acea vreme. Evenimentul a fost consemnat şi în Cronica Episcopiei, din anul 1927. După cel de-al doilea război mondial, nu a mai existat vreo preocupare pentru activitatea Societăţii «Miron Costin», iar clădirea a intrat în paragină, găzduind, o vreme, Biblioteca Municipală, până în anii ’70, apoi intrând în custodia Societăţii de Librărie din Piatra Neamţ. În anul 1997, omul de afaceri Adrian Chiriac a cumpărat această clădire, pe care a şi modernizat-o, respectând detaliile arhitectonice pe care imobilul le avea încă din secolul XIX. În 2006, clădirea a fost vândută unui bucureştean, iar de atunci a devenit ţinta hoţilor şi, în timp, a ajuns o ruină.

Acum, clădirea se află în proprietatea unei bănci. Instituţia bancară vrea să o vândă, pentru a recupera banii dintr-un credit. „Vreau să vă cer părerea, pentru că am primit o solicitare de la Gruppo Veneto Banca Italo-Romena. Suntem întrebaţi dacă vrem să ne exercităm dreptul de preemţiune asupra acestui imobil. Este vorba despre un imobil situat în intravilanul municipiului Roman, strada Ștefan cel Mare, nr. 213. Este format din teren în suprafaţă de 551 de metri pătraţi, o construcţie din cărămidă cu o suprafaţă de 260 de metri pătraţi şi o anexă construită din cărămidă cu o suprafaţă de 157 de metri pătraţi. Valoarea de vânzare este de 60.500 de euro plus TVA. Este vorba despre clădirea care se află în faţa fostului cinematograf «23 August», o clădire bună din punct de vedere al poziţiei, al construcţiei, care nu prezintă probleme la structură”, a spus primarul Laurenţiu Dan Leoreanu.

Afirmaţia a fost făcută joi, 26 februarie, la finalul şedinţei de Consiliu Local, şeful administraţiei locale dorind să aibă acceptul de principiu al aleşilor locali înainte de a răspunde scrisorii venite de la bancă.

Consilierii locali au considerat, la unison, că investiţia este una bună pentru viitor, în condiţiile în care proprietăţile din zonă valorează pe piaţa imobiliară în jur de 250.000 – 300.000 de euro. „E bine să fie cumpărată, dar să trimiteţi răspunsul repede, să nu se ducă ‘Nea Mitică (n.red. – consilierul local Dumitru Ouatu, proprietar al mai multor imobile în Roman) să o cumpere… Să daţi răspunsul azi, până nu va fi prea târziu”, a sugerat, mai în glumă, mai în serios, consilierul Petrică Căpraru.

Dumitru Ouatu nu a gustat gluma, dar a întrebat dacă preţul cerut de bancă se poate negocia. Primarul Leoreanu a fost cel care a răspuns la această întrebare şi a explicat că preţul nu este negociabil.

Reprezentanţii administraţiei locale vor ca în acea clădire să se amenajeze o grădiniţă sau un sediu pentru o instituţie publică, în perspectiva regionalizării. Banii pentru achiziţionarea imobilului ar urma să fie alocaţi în a doua parte a anului, după rectificarea bugetară.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • george 9 ani ago

    Facem un bine familiei Chiriac?Ca sotul doamnei consilier a fost proprietar acolo…