HomeActualitateNeamt

Consumatori de droguri la 70 de ani

14 romaşcani au ajuns la spital după ce au consumat droguri, în 2014. Din cei 26 de pacienţi care s-au prezentat la centrele de primiri urgenţe din judeţul Neamţ, în 2014, ca urmare a consumului de substanţe psihotrope, 22% aveau vârste cuprinse între 36 şi chiar 70 de ani. 

26 de persoane din judeţul Neamţ au ajuns la spital, în 2014, ca urmare a consumului de medicamente (sedative sau hipnotice), a consumului de SNPP (substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, cunoscute popular sub numele de etnobotanice), canabis şi alte substanţe psihotrope necunoscute.

Consumatorul de etnobotanice sau alte substanţe psihotrope care ajunge la Compartimentul de Primiri Urgenţe (CPU) al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman este consultată, mai întâi, de un medic de urgenţă. Dacă nu are alte complicaţii şi este doar agitată, persoana respectivă este consultată şi de un medic neurolog și i se propune un consult psihologic sau psihiatric, pe care îl poate refuza. Dacă starea este mai gravă şi pacientul prezintă şi alte complicaţii, de exemplu complicaţii digestive sau respiratorii, este internat şi este consultat de alţi medici de specialitate. Cu cât stă mai mult la spital, cu atât costurile pentru tratarea lui cresc.

etnobotanice 2Anul trecut, 14 persoane au ajuns la Spitalul Roman după ce au consumat etnobotanice sau alte substanţe halucinogene. În 2015, un singur astfel de caz a ajuns în atenţia medicilor de la CPU. „Este vorba despre un pacient care a fost adus la noi cu ambulanţa pe 19 ianuarie, un bărbat de 28 de ani, din Roman, care a consumat etnobotanice. Acesta era într-o stare de agitaţie psihomotorie, avea tahicardie şi tulburări de comportament. A fost hidratat, i s-au administrat vitamine şi diuretice, i s-a făcut un consult neurologic şi i s-a recomandat şi un consult psihiatric, pe care l-a refuzat. A fost ţinut până dimineaţă la CPU, sub supraveghere medicală, iar apoi, având în vedere că starea lui medicală s-a îmbunătăţit, pacientul a fost lăsat să plece acasă”, a declarat Oana Onu, directorul medical al Spitalului Roman.

Consumatorii de droguri nu caută singuri tratament

Consumatorii de etnobotanice sunt cu mult mai mulţi decât cei care ajung la spital. „Problema cu astfel de persoane este că nu vin de bună voie la CPU. Ajung la spital doar cei care consumă o cantitate prea mare de substanţe şi se simt foarte rău, sau cei care consumă pentru prima dată şi, la fel, nu se simt bine. De multe ori, persoanele din anturajul lor sunt cele care cheamă o ambulanţă”, spune medicul Oana Onu.

Dacă este vorba despre consumatori cronici de substanţe psihotrope, aceştia sunt transferaţi la Psihiatrie, deoarece ajung să aibă tulburări semnificative de comportament şi pot pune în pericol viaţa lor sau a celorlalţi. „Etnobotanicele sunt substanţe care pot modifica chimica organismului. Aceste substanţe modifică, la început, dispoziţia pacientului – liniştesc, creează stări de bine, euforie, încredere în sine, cresc elanul vital, dar, ulterior, provoacă modificări organice, provoacă suferinţă. Un pacient care suferă de o intoxicaţie acută trebuie să meargă la Urgenţe, pentru a fi dezintoxicat. În faza cronică ajunge la noi pentru că apar modificări ale comportamentului normal. Psihiatria intervine cu metode terapeutice biochimice – medicamente, şi se ocupă, apoi, de terapia sufletului, adică psihologică, cu diversele ei componente – cognitiv comportamentale, de relaxare, terapii individuale şi de grup”, spune medicul psihiatru Ionel Țubucanu, şeful secţiei Psihiatrie a Spitalului Municipal de Urgenţă Roman.

Elevii au parte de consiliere antidrog

etnobotanice 1Pentru a preveni consumul de substanţe psihotrope, tinerii, în special din licee, sunt consiliați prin programe ale Agenţiei Naţională Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Neamţ. În anul 2014, în scopul reducerii cererii de droguri, specialiştii centrului au derulat 16 proiecte de prevenire, cu 258 de activităţi specifice de prevenire şi 33 de activităţi punctuale, desfăşurate în cadrul mai multor unităţi de învăţământ din judeţ, ai căror beneficiarii direcţi au fost 366 elevi din ciclul primar, 874 elevi din ciclul gimnazial, 1.220 elevi din ciclul liceal, 178 cadre didactice, 217 părinţi şi 1.545 membri ai comunităţii locale.

În ceea ce priveşte acordarea de servicii de asistenţă pentru consumatorii de droguri şi aparţinătorii acestora, pe parcursul anului 2014 au fost acordate astfel de servicii pentru 17 beneficiari ai centrului, toţi de genul masculin, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 39 de ani. Toţi sunt consumatori de canabis, ca drog principal, 11 dintre ei fiind şi consumatori de SNPP. În urma evaluării realizate de echipa terapeutică, şase dintre cei 17 beneficiari nu au trecut la următoarea etapă, de includere într-un program de asistenţă, ci au fost doar informaţi despre serviciile oferite şi posibilitatea de accesare a lor.

14 romaşcani au ajuns la spital după ce au consumat droguri

În ceea ce priveşte serviciile acordate de alţi furnizori, pe parcursul anului 2014, la Spitalul Judeţean Neamţ – Secţia Psihiatrie a fost internat un singur consumator de canabis, iar la Unităţile de Primire Urgenţe Piatra Neamţ şi Roman s-a prezentat 26 de cazuri, 14 din municipiul Roman şi 12 din municipiul Piatra Neamţ. Pacienţii au fost majoritari de gen masculin 58%, iar 42% de gen feminin; 50% au vârsta cuprinsă între 21 – 35 de ani, 23% cu vârsta cuprinsă între 16 – 20 de ani, iar 22% între 36 – 70 de ani. Jumătate dintre pacienţi au ajuns la spital a urmare a consumului de medicamente (sedative sau hipnotice), restul ca urmare a consumului de SNPP, canabis şi alte substanţe psihotrope necunoscute.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • cetatean 9 ani ago

    De ce autoritatile locale nu iau masuri pentru cei care le comercializeaza?
    Au dreptul lor de la vanzatori si de aceea ne lasa sa murim,