HomeSocialEducatie

Șahul, ca disciplină opțională în zece şcoli din județ

Profesorii de sport din zece şcoli din judeţ au primit o donaţie din partea Federaţiei Române de Șah, pentru implementarea proiectului „Educaţie prin şah în învăţământul preuniversitar”.

Zece şcoli din judeţ au primit o donaţie din partea Federaţiei Române de Șah, pentru susţinerea acestui sport în rândul copiilor. Festivitatea de înmânare a kit-ului ce va fi folosit la clasă a avut loc marţi, 27 ianuarie, la sediul Inspectoratului Școlar Judeţean Neamţ, în prezenţa preşedintelui Federaţiei Române de Șah, Sorin Iacoban, a inspectorului şcolar general Viorel Stan şi a inspectorului de specialitate din cadrul inspectoratului şcolar, profesor Magda Melinte. Fiecare dintre cele zece şcoli selectate în program a fost reprezentată de un profesor de educaţie fizică ce a participat la un curs de formare pentru predarea acestei discipline. Toţi profesorii au primit câte o trusă, donaţie a Federaţiei Române de Șah, ce conţine zece garnituri de piese, zece table pliabile de şah, o tablă portabilă de demonstraţie, două manuale (pentru fiecare an de studiu) şi programa primilor doi ani de studiu.

„Programul se adresează elevilor din învăţământul primar din aceste şcoli, care, începând din anul şcolar 2015 – 2016, vor avea o oră de şah ca disciplină opţională. Proiectul este o iniţiativă lăudabilă, o alternativă pentru elevii care sunt scutiţi medical de ora de sport şi, în acelaşi timp, o variantă pentru ora de sport, în cazul şcolilor în care nu sunt săli de sport care să permită efectuarea orelor în condiţii corespunzătoare pe perioada iernii”, a spus inspectorul şcolar pentru educaţie fizică şi sport, Magda Melinte.

Școlile din judeţ înscrise în proiect sunt: Liceul Tehnologic „Grigore Ruset – Roznovanu” din Roznov (profesor Ciprian Avădanei), Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” din Roman (profesor Corneliu Știrbu), Școala Gimnazială „Elena Cuza” din Piatra Neamţ (profesor Ioana Antonovici), Școala Gimnazială nr. 2 Piatra Neamţ (profesor Eduard Archir), Școala Gimnazială „Daniela Cuciuc” din Piatra Neamţ (profesor Sergiu Irimia), Școala Gimnazială nr. 1 Războieni (profesor Bogdan Țiripan), Școala Gimnazială Poienari (profesor Daniela Socea), Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Pângăraţi (profesor Cezar Bancu) şi Școala Gimnazială „Preot Gheorghe Săndulescu” din comuna Dragomireşti (profesor Mioara Bistriceanu).

Programul „Educaţie prin şah în învăţământul preuniversitar”, derulat de Ministerul Educaţiei în parteneriat cu Federaţia Română de Șah, se implementează în 500 de şcoli din ţară. Cele 500 de şcoli au fost selectate pe baza unor criterii clare: existenţa unor cluburi de şah, dorinţa elevilor de a practica şahul în şcoli, existenţa profesorilor care pot preda şahul ca disciplină şi participarea la concursuri naţionale sau internaţionale a elevilor din unităţile de învăţământ.

Comentarii

WORDPRESS: 0