HomeSocialSanatate

Directorul Spitalului a dat raportul înainte de a demisiona

Medicul Cătălina Pălăncianu a prezentat raportul de activitate al Comitetului Director pe anii 2013 – 2014. Cea mai mare realizare este aceea că spitalul termină anul 2014 fără datorii şi cu excedent bugetar.

Vineri, 19 decembrie, înainte de a-şi anunţa colegii din Comitetul Director al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, pe membrii Consiliului de Administraţie, precum şi pe medicii şefi de secţie, că, începând cu 1 ianuarie 2015, nu va mai fi director general al spitalului, medicul Cătălina Pălăncianu a prezentat un raport de activitate al Comitetului Director de la momentul intrării în funcţii, la începutul anului 2013. A fost prezentat bilanţul activităţii desfăşurate, punctând realizările, dar şi obiectivele care nu au putut fi atinse.

„Obiectivul general a fost şi rămâne acordarea unor servicii medicale de înaltă calitate, care să situeze spitalul nostru în rândul unităţilor spitaliceşti de top din judeţul Neamţ şi din regiunea Moldovei”, a afirmat medicul Cătălina Pălăncianu.  Au fost reamintite reparaţiile şi investiţiile în infrastructură care au fost făcute în ultimii doi ani. Lucrările de reparaţii capitale efectuate în 2013 au cuprins executarea şarpantei şi înlocuirea ferestrelor la secţia Pediatrie, înlocuirea ferestrelor la clădirea centrală a spitalului şi executarea şarpantei la secţia Psihiatrie. În 2014 s-a făcut reabilitarea termoenergetică a corpurilor A, B şi C ale spitalului, înlocuirea unor ferestre şi refacerea hidroizolaţiei la clădirea centrală şi reabilitarea termoenergetică a secţiei Pediatrie.

Pe lista lucrărilor de reparaţii curente în 2013 se află amenajarea şi modernizarea triajului central şi a garderobei, compartimentarea spaţiilor de depozitare a materialelor la Spitalul Nou, reparaţii în cadrul Ambulatoriului şi al Laboratorul de analize, reparaţii la grupurile sanitare de la secţia Radiologie şi la camera de gardă.

demisie 2Mult mai lungă a fost lista cu lucrări de reparaţii curente efectuate în 2014. Anul acesta au fost executate reţele exterioare pentru staţia de pompe, a fost amenajată parcarea din curtea interioară, s-au făcut reparaţii la scările de acces în sediul administrativ, a fost înfiinţat Ambulatoriul, secţia Contagioase a fost modernizată şi mutată la etajul al doilea al clădirii secţiei Pediaatrie. S-au făcut reparaţii şi a fost modernizată staţia centrală de sterilizare, a fost realizat sistemul de acces cu rampă în spital, s-au făcut reparaţii şi a fost mutată secţia Dermatologie la etajul patru al clădirii centrale. Au fost amenajate şi reorganizate spaţiile de la demisol, s-a realizat toboganul pentru rufe murdare la secţiile Pediatrie şi Infecţioase, s-au amenajat rampa pentru deşeurile periculoase şi depozitul pentru colectarea deşeurilor de hârtie. S-a realizat instalaţia de aer comprimat, a fost reabilitată şi dotată spălătoria spitalului, s-a făcut reabilitarea blocului alimentar şi a fost pus în funcţiune vechiul lift de la clădirea secţiei Pediatrie. O realizare majoră a fost înfiinţarea blocului operator unic.

Raportul de activitate prezentat a cuprins şi lista aparaturii medicale achiziţionate în perioada 2013 – 2014, o listă cu peste 40 de repere, pentru care, în cei doi ani, s-a alocat aproximativ 2.700.000 de lei.

2013, primul an în care s-au făcut analize gratuite

Au fost prezentate şi realizările care ţin de activitatea medicală. 2013 a fost primul an în care Laboratorul de analize medicale al spitalului a încheiat contract de finanţare cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ, pentru efectuarea analizelor medicale gratuite. În 2013 s-au primit câte 12.000 de lei pe lună, iar în 2014 suma a fost dublată, datorită unor modernizări ale laboratorului. Tot în 2014 a fost obţinută şi autorizarea Unităţii de Transfuzii Sanguine.

Un atac asupra personalului din Compartimentul de Primiri Urgenţe în perioada sărbătorilor de iarnă din anul 2013, din partea aparţinătorului unui pacient, a impus necesitatea ca, pentru ordine şi pentru siguranţa angajaţilor şi a pacienţilor, să fie încheiat un contract cu o firmă de pază şi protecţie.

O altă realizare a fost angajarea unui farmacist diriginte în această perioadă, condiţie impusă şi de CAS. De asemenea, a fost suplimentat bugetul de medicamente, până la 270.000 de lei pe lună.

În ultimul an au devenit funcţionale mai multe comisii obligatorii în cadrul spitalului, a căror constituire era necesară pentru obţinerea acreditării.

„Activitatea medicală din ultimii doi ani s-a încadrat în indicatorii asumaţi. În 2014, au fost internaţi 21.963 de pacienţi, iar durata medie de spitalizare a fost de 7,17 zile. Numărul de foi de zi realizate în 2014 a fost 9.318, faţă de 7.830 în 2013. Indicele de Complexitate Mediu al cazurilor, în 2014, a fost 1,1545, mult mai mare în comparaţie cu media naţională, care este 0,677”, a prezentat directorul spitalului.

Creşterea numărului de salariaţi a fost un lucru foarte important realizat de actuala conducere în ultimii doi ani, lipsa de personal fiind o problemă constantă în acest spital. În 2013, au fost angajaţi, pe perioadă determinată, opt asistenţi medicali, şase îngrijitori şi un registrator cu jumătate de normă, iar pe perioadă nedeterminată – 12 asistenţi, nouă îngrijitori, un brancardier, au fost ocupate trei posturi cu normă întreagă şi unul cu jumătate de normă de registratori medical. De asemenea, a fost angajat un farmacist diriginte, cu normă întreagă, a fost prelungit contractul de muncă, după pensionare, cu doctorilor Rolland Gheorghiu, Maria Robu şi Dorina Luchian, s-a încheiat un contract de prestări servcii cu medicul Daniel Creţu, pentru secţia Radiologie, şi au finalizat  rezidenţiatul şi s-au prezentat la post un medic neurolog şi un endocrinolog.

În ceea ce priveşte situaţia financiar contabilă, la 30 noiembrie 2014, spitalul avea un excedent bugetar de 765.254 lei şi nu se înregistrau plăţi restante către furnizorii de servicii şi bunuri.

Comentarii

WORDPRESS: 0