HomeActualitateNeamt

Autoritățile se pregătesc de iarnă

La CJ Neamţ şi la Primăria Roman au avut loc şedinţe de lucru pentru intervenţiile necesare în caz de polei sau zăpadă. Meteorologii au emis o atenţionare cod galben de ploi şi ninsori, până vineri la amiază.

Atenţionarea de cod galben de vreme rea i-a reunit, miercuri, în şedinţă de lucru, pe contractantul şi subcontractanţii pentru serviciile de deszăpezire şi împrăştiere de metarial antiderapant pe drumurile judeţene. Au fost inventariate utilajele existente pentru intervenţiile curente, utilajele la care s-ar putea apela în situaţii de excepţie, precum şi stocurile de materiale antiderapante. Întâlnirea a fost condusă de Dan Manoliu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean. „Din punctul nostru de vedere, suntem pregătiţi să intervenim pe drumurile judeţene în situaţia în care apar fenomenele specifice de iarnă, aşa cum ne atenționează prognozele meteorologice. Totuşi, începând de luni, echipele desemnate se vor deplasa pe teren să verifice dacă raportările făcute de contractanţi corespund cu situaţia reală”, a declarat Dan Manoliu.

Reprezentanţii firmelor care vor presta serviciile de deszăpezire şi împrăştiere de material antiderapant pe drumurile judeţene au avut prilejul să semnaleze, la această întâlnire, aspecte ale derulării contractului care nu îi mulţumesc pe deplin. Printre acestea a fost exprimată dorinţa de a fi plătiţi timpii de aşteptare sau de a fi luate în considerare, la plată, cele mai favorabile situaţii ale intervenţiilor lor. În final, s-a convenit că se va pune la punct un sistem clar de raportare, atât a începerii intervenţiei şi a naturii acesteia, cât şi a finalizării ei, prin dispeceratul DRUPO. O altă problemă clarificată a fost aceea a intervenţiei prin abatere de la traseu pe un drum comunal, într-o situaţie de urgenţă. S-a stabilit că astfel de intervenţii vor fi autorizate numai de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ sau de dispeceratul DRUPO.

La Roman, o asemenea întâlnire a avut loc cu mai multe săptămâni în urmă. „Noi suntem pregătiţi să intervenim de mai multă vreme. În urmă cu o lună, s-au anunţat temperaturi negative şi zăpadă şi noi am fost pregătiţi încă de atunci. Din fericire, nu a trebuit să intervenim, vremea a ţinut cu noi. Însă, totul este verificat, utilajele sunt la dispoziţie, Primăria are cantităţi suficiente de material antiderapant, sare şi sort. Dacă în zilele următoare se formează polei, noi suntem gata de a ieşi pe teren la 10-15 minute de la ora la care primim dispoziţie pentru a acţiona”, a declarat Ionel Ciocan, directorul general al Rossal SRL Roman, firma care se ocupă de deszăpezire în municipiul Roman.

Cod galben de ploi şi ninsori, până vineri la amiază

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo de tip cod galben pentru precipitaţii însemnate cantitativ, ninsori şi intensificări ale vântului, de joi, 20 noiembrie, ora 6, până vineri, 21 noiembrie, ora 12, în mai multe judeţe din centrul şi estul ţării, inclusiv judeţul Neamţ.

În intervalul menţionat, în Carpaţii Orientali şi Meridionali şi în zonele deluroase aferente vor predomina ninsorile şi, local, se va depune strat de zăpadă. În Moldova va ploua abundent în cursul zilei de joi, 20 noiembrie, când, local, se vor cumula peste 25 l/mp şi, izolat, 40 – 50 l/mp, apoi precipitaţiile vor deveni mixte şi vor slăbi în intensitate. Vântul va prezenta intensificări temporare în cea mai mare parte a ţării, dar cu viteze mai mari în regiunile estice, unde vor fi rafale de peste 55 km/h, iar pe crestele montane va sufla cu 70 – 80 km/h, viscolind temporar ninsoarea.

Comentarii

WORDPRESS: 0