HomeTimp liber

Ce citim?

„Fetiţa care nu zâmbea niciodată”, de Lola Lafon

dgsvjkldvScriitoarea şi muziciana franceză Lola Lafon s-a născut în 1971.
Primele trei romane ale sale au fost publicate de Flammarion: „Une fièvre impossible à négocier”, care a câştigat Prix Atout Lire, „De ça je me console” (finalist Prix de Flore 2007), „Nous sommes les oiseaux de la tempête qui s’annonce”, a fost finalist la Prix Marie Claire şi Prix Sagan.

Romanul „Fetiţa care nu zâmbea niciodată” a fost recompensat, în 2014, cu Prix de la Closerie des Lilas, Le prix Ouest France / Etonnants Voyageurs, Grand Prix de l’héroïne Madame Figaro, Prix Littéraire d’Arcachon şi Prix des lecteurs de Levallois.

Volumul „Fetiţa care nu zâmbea niciodată” este o privire complexă asupra momentului istoric în care Nadia Comăneci a uimit o lume întreagă primind şapte note de 10 la Jocurile Olimpice din Montreal, în 1976. Succesul înregistrat atunci a atras atenţia asupra contextului politic şi social din care provenea gimnasta, stârnind numeroase comparaţii între Estul comunist şi represiv şi Occidentul, un model de perfecţiune pentru tinerele gimnaste. Nadia Comăneci a răsturnat această tendinţă, devenind un idol pentru multe generaţii de sportive. „Romanul Lolei Lafon propune un dialog imaginar între autoare şi personajul legendar Nadia Comăneci. Ideea s-a născut din fascinaţia scriitoarei pentru destinul miraculos al Nadiei, fetiţa care, la paisprezece ani, a înregistrat la Jocurile Olimpice de la Montreal, din 1976, o performanţă incredibilă: a fost prima gimnastă din lume care a primit nota 10, uluind întreaga planetă. Împotriva voinţei sale, Nadia a devenit mândria unei naţiuni: România, care, în anii ’80, încerca să convingă Occidentul cu privire la atitudinea sa antisovietică singulară din inima Balcanilor. Nadia a fost idolul pop al sportului în Vest şi «cea mai tânără eroină comunistă» în Est. A fost «zeiţa de la Montreal», copilul unei ţări cunoscute doar din pricina lui Dracula şi a dictatorului care o conducea. Pentru prima dată, fetiţele din ţările capitaliste îşi doreau să arate precum fetiţa-minune din Est. Dar, într-o zi, mica zână a început să crească… Departe de a fi o simplă biografie, «Fetiţa care nu zâmbea niciodată» descrie povestea legendarei gimnaste românce înstrăinate de sine însăşi, care a trebuit să plătească pentru propria maturizare. Cartea Lolei Lafon analizează preţul succesului în lumea gimnasticii, o lume în care corporalitatea devine element cheie, exploatat intens atât de media, cât şi de interese de ordin politic, iar individul care aduce succesul devine instrument al propriei imagini”, a spus Liliana Tiron, administrator al Librăriei „Vasile Alecsandri”.

Volumul apărut la editura Trei se află în vânzare la Librăria „Vasile Alecsandri” şi costă 35 de lei.

Comentarii

WORDPRESS: 0