HomeSocialEducatie

Sunt deştepţi, sunt harnici şi talentaţi şi merită sprijin pentru a reuşi în viaţă (XIV)

Proiectul burselor Marsat, un parteneriat derulat de SC Marsat împreună cu Ziarul de Roman, pornește din nou la drum. Societatea Marsat Roman, prin managerul Vasile Balcan, susține performanța școlară și interesul tinerilor pentru o carieră de succes prin acordarea unor burse școlare în valoare de câte 1.000 de lei pe semestru, pentru zece tineri, pe perioada anului școlar 2014 – 2015. Pentru desemnarea celor zece bursieri a fost deschisă o nouă procedură de selecție, pentru care s-au înscris atât elevi care au mai beneficiat de acest sprijin cât și orice alt elev care a îndeplinit condițiile impuse de organizatori: venituri mici, cel puțin media 8,50 și dorința de autodepășire. Vă prezentăm în continuare poveștile tinerilor care intră în acest an în cursa pentru obținerea unei burse Marsat. 

Casa cu trei navetiști

Andreea Iuștiuc este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național „Roman Vodă”. A terminat gimnaziul la şcoala din Poienari și a ales să continue studiile la „Roman Vodă” la îndemnul dirigintei ei, profesoara Oana Bălușescu. „Totdeauna am visat să fiu elevă la „Roman Vodă”. Doamna dirigintă a fost cea care a avut încredere în mine și m-a încurajat să fac acest pas. „Sunt foarte fericită că am fost admisă la acest liceu, am descoperit colegi buni, profesori minunați și oportunități la care nici nu visam”, a spus Andreea. „De când am cunoscut-o, ca elevă în clasa a V-a, Andreea mi-a atras atenția ca fiind un copil deosebit. Este inteligentă și motivată și își dă silința întotdeauna să ducă la bun sfârșit sarcinile primite. S-a implicat întotdeauna în orice activitate i-a fost propusă, de la campaniile de ecologizare la participarea de scenete și a fost întotdeauna premianta clasei”, a spus fosta dirigintă a Andreei, profesoara Oana Bălușescu.

Andreea face în fiecare zi naveta de la Poienari. Pentru că programul autobuzului nu prea este în concordanță cu programul de la școală, Andreea ajunge în oraș când abia se descuie porțile liceului. Aproape o oră stă în clasă recitind lecțiile, până când se adună colegii. Pe poarta casei ies, în fiecare zi, trei navetiști. Andreea are o soră elevă în clasa a X-a la Colegiul Tehnic „Petru Poni”, iar cea de-a treia navetistă este mama fetelor, care lucrează la o firmă de confecții din oraș. Mama este, de altfel, și singura care are grijă de casă, după ce, în urmă cu câțiva ani, părinții Andreei au divorțat. Pe lângă cele două fete navetiste la liceu la Roman, în casă mai este un școlar, elev în clasa a V-a la școala din sat.

Trei frați – elevi la Seminarul Teologic

Credința, bunul simț, cumințenia, inteligența, ambiția, iubirea față de semenii săi și modestia sunt calitățile care îl caracterizează pe Octavian Andrei Călcăianu, elev în clasa a IX-a la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”. Bun matematician, bun sportiv și cu înclinații spre artele plastice, Octavian este și factorul de echilibru care „adună apele” în clasă, fiind desemnat de colegii săi, în fiecare an, șeful clasei. De loc din comuna Letea Veche, Octavian a ales să vină la Liceul Teologic pentru a-și urma un vis. „Întotdeauna mi-a plăcut să fiu mai aproape de Dumnezeu. Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” este un astfel de loc și oferă, în același timp, o educație pe care nu o primești în altă școală”, spune Octavian. Preoția pare să fie o vocație de familie. Octavian are doi frați mai mari elevi la același liceu. În familia lui Octavian lucrează doar tatăl, care este șofer la o firmă, mama sa fiind casnică. Părinții fac cu greu față cheltuielilor pentru cei trei seminariști și fetița care este elevă la școala din sat, dar au bucuria unor copii cuminți, ascultători, muncitori și perseverenți, care vor să aibă o frumoasă carieră.

O voluntară ambițioasă

Bianca Cimpoeșu este elevă în clasa a X-a la Clegiul Tehnic „Petru Poni”, cea mai bună elevă din clasă. „Nu am încotro, altfel. Învățătura este singura mea șansă de a depăși problemele cu care mă confrunt acasă și singura cale prin care îmi pot construi propriul drum”, spune fata. Bianca nu are doar note bune. S-a implicat în toate activitățile desfășurate în școală și se numără printre elevii care au depus aplicația pentru funcția de președinte al consiliului școlar al elevilor. „Mereu ai nevoie de experiență și nu poți să o capeți decât dacă te implici. Dacă stai deoparte, nu poți fi învingător niciodată”, spune Bianca. Ea consideră că optimismul și ambiția sunt principalele ei calități. Bianca face naveta de la Rotunda și mai are acasă un frate mai mic. Și-ar dori să urmeze cursurile facultății de farmacie și ale celei de științe economice. „Știu că este greu, că este foarte mult de învățat, dar mai știu că nimic nu este imposibil”, a spus Bianca Cimpoeșu.

Comentarii

WORDPRESS: 0