72 de medici au acceptat să distribuie carduri de sănătate

Dimensiune text

Doar 72 dintre cei peste 250 de medici de familie din judeţ au acceptat să participe la distribuirea cardurilor naţionale de sănătate. De la 1 mai, niciun serviciu medical nu va mai fi acordat gratuit dacă pacientul nu prezintă cardul de sănătate.

Luni, 16 martie, începând cu ora 10.00, la sediul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ a avut loc o conferinţă de presă prin care preşedintele-director Radu Firăstrău (foto) a prezentat starea actuală a distribuirii cardurilor naţionale de sănătate, precum şi utilitatea lor în sistemul medical, începând cu data de 1 mai, de când utilizarea lor devine obligatorie.

„Din cele aproximativ 16.000 de carduri care s-au întors la CAS Neamţ după distribuirea la nivel naţional, în jur de 1.400 au fost ridicate de cetăţeni de la sediul nostru, alte 1.200 au fost luate de 27 de medici de familie, care au acceptat să participe la distribuirea lor, şi urmează să mai dăm încă aproximativ 2.500 către 45 de medici de familie. Presupun că mulţi dintre cetăţenii care nu s-au interesat de cardul lor până acum sunt plecaţi la muncă în străinătate”, a declarat juristul Radu Firăstrău.

La nivel naţional, aproximativ 13,5 milioane de asiguraţi au intrat în posesia cardului de sănătate şi au fost activate în sistem aproximativ 4,5 milioane de carduri. Cei peste 500.000 de asiguraţi care nu au primit documentul sunt aşteptaţi la sediile CAS sau la medicii de familie pentru a-şi ridica acest card.

Asiguraţii care nu doresc să utilizeze cardul de sănătate, din motive religioase şi de conştiinţă, au ca alternativă adeverinţa de înlocuire a cardului, eliberată la cerere de casele de asigurări de sănătate. Această adeverinţă are valabilitate trei luni. Cardurile refuzate rămân la sediile CAS, astfel încât să poată fi predate acelor asiguraţi care revin asupra deciziei de a nu utiliza acest instrument.

Asiguraţii care, până la data de 1 mai 2015, nu au intrat în posesia cardului de sănătate, vor beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe de asigurat, eliberată de CAS.

Cardul naţional de sănătate este un instrument de eficientizare şi transparentizare, care va permite un control mai bun al utilizării fondurilor din sănătate.COMENTARII

WORDPRESS: 0