Prima paginăActualitateNeamt

711 persoane au pierdut contractul de asigurare socială

Dimensiune text

Casa Judeţeană de Pensii Neamţ a reziliat 711 contracte, pentru asiguraţii care nu şi-au mai achitat obligaţiile de plată.

La data de 1 decembrie, la nivelul Casei Judeţene de Pensii Neamţ erau înregistrate 2.424 contracte de asigurare socială. În perioada ianuarie – noiembrie 2013, instituţia a reziliat 711 contracte, pentru care asiguraţii nu au mai achitat obligaţiile de plată prevăzute în contractele de asigurare încheiate.

Potrivit prevederilor Legii nr. 263/2010, se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială, avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum şi orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să îşi completeze venitul asigurat.

Pot încheia un contract de asigurare şi acele persoane care desfăşoară activităţi de natură profesională în ţările Uniunii Europene, cât şi orice asigurat care doreşte să îşi completeze venitul asigurat, în vederea obţinerii ulterioare a unor drepturi de pensie mai mari.

Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul sau mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială, şi casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei, şi produce efecte de la data înregistrării acestuia la casa teritorială de pensii. Neplata contribuţiilor de asigurări sociale datorate în baza contractului de asigurare determină rezilierea acestuia.

Pentru anul 2013, nivelul minim al venitului lunar asigurat este de 778 lei, iar nivelul maxim este de 11.115 lei.

Având în vedere că nivelul cotei de contribuţie de asigurări sociale pentru condiţii normele de muncă este de 31,3%, pentru venitul minim asigurat contribuţia lunară datorată de asigurat este de 244 lei.

COMENTARII

WORDPRESS: 0