HomeInedit

Pasiunea unui muzeograf romaşcan, cotată la Bursa din Paris

Petruţa Bliderişanu a desfăşurat o activitate de două decenii la Muzeul de Știinţele Naturii din Roman. De cinci ani, a făcut o pasiune pentru pietrele semipreţioase, pe care le aduce de la Bursa de Mineralogie din Praga şi Paris.

Profesoara Petruţa Bliderişanu este cunoscută romaşcanilor pentru activitatea susţinută, desfăşurată pe parcursul a două decenii, la Muzeul de Știinţele Naturii, de pe vremea când instituţia muzeală era situată în fostul Parc Zoologic. Munca muzeografei s-a concretizat în strângerea unui patrimoniu deosebit de bogat şi de valoros, care va rămâne generaţiilor viitoare. Pe unde a trecut, profesoara Bliderişanu a lăsat ceva în urma ei. A format câteva generaţii de elevi, în cei 21 de ani de activitate la catedră, şi a dotat muzeul care a funcţionat, până la construirea unui nou sediu, în două locaţii din oraş.

petruta 02Pensionată de şapte ani, Petruţa Bliderişanu nu s-a retras definitiv din viaţa publică, ci se odihneşte activ. „De cinci ani, mă ocup de pietrele semipreţioase, de la ametiste până la turcoaze şi agate, pe care le primesc de la Bursa de Mineralogie din Praga şi Paris. Sunt membră a Societăţii Mineralogice din România. Este cunoscut faptul că pietrele semipreţioase prezintă o serie de proprietăţi şi efecte terapeutice. Toţi ne dorim echilibru, energie pozitivă şi încredere şi aceste proprietăţi le găsim în lumea pietrelor semipreţioase”, a spus Petruţa Bliderişanu.

Lucrate manual de profesoara Petruţa Bliderişanu, pietrele semipreţioase au însoţit-o la diverse manifestări şi târguri de profil din ţară – Târgul de Geologie, Târgul Meşterilor Populari şi târgurile de produse handmade. Din mâinele ei ies bijuterii unicat sau în serie foarte mică, făcute cu multă dragoste şi răbdare. „Valoarea lor nu este foarte mare, dar frumuseţea lor îi impresionează pe cei care le privesc”, a spus Petruţa Bliderişanu.

Comentarii

WORDPRESS: 0