HomeActualitateRoman

Nemții au dat asigurări scrise pentru stația de epurare de la Roman

Lucrările la extinderea și modernizarea stația de epurare a apelor uzate de la Roman trebuiau terminate în august 2014. Nemții s-au angajat în scris că vor respecta noul termen-31 decembrie. Vicepreședintele CJ Dan Manoliu monitorizează stadiul lucrărilor raportat săptămânal în Germania.

Ședința de monitorizare pentru master planul ”Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Neamț”, care a avut loc vineri, 19 septembrie, a adus din nou în atenție situația contractelor de lucrări la  care sunt întârzâieri semnificative față de termenele asumate  de executanți. Este și cazul contractului de lucrări prin care trebuie extinsă și modernizată stația de epurare a apelor uzate de la Roman. Lucrările merg într-un ritm mai bun decât s-a întâmplat până acum, dar beneficiarul lucrării tot nu este mulțumit de situație. ”Este un procent de progres ceva mai bun, însă nu merge treaba cum ar trebui. Am înțeles că au fost aduși pe șantier alți doi subcontractori. Nu mai cred, până nu văd rezultate. Eu am avut, până acum, trei întâlniri cu managerul general al Passavant Roediger GmbH. Toate asigurările date de dumnealui nu s-au concretizat, până acum. Prin urmare, nu mă iau după ce zic ei”, a afirmat Cătălin Dughir, directorul general al ApaServ SA.

Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Neamț, Dan Manoliu, care are în atribuții monitorizarea lucrărilor din cadrul master planului, este mai optimist. În luna august, de la CJ Neamț a fost trimisă o scrisoare către conducerea din Germania a Passavant Roediger GmbH, căreia i se aduceau la cunoștință probelemele lucrărilor de la stația de epurare. ”Am primit răspuns la scrisoarea trimisă de noi. Conducerea firmei și-a asumat finalizarea, până la 31 decembrie 2014, a 14 obiective reprezentând lucrări de construcții. În plus, stadiul lucrărilor se raportează săptămânal, de la  Roman, conducerii centrale a societății”, a declarat Dan Manoliu, vicepreședintele CJ.

Contractul de finanţare a lucrărilor de modernizare la staţia de epurare Roman s-a semnat în luna noiembrie 2012. Atunci, reprezentantul firmei Passavant Roediger GmbH a dat asigurări că lucrările vor respecta toate standardele de calitate şi că vor fi terminate la timp.

În cadrul contractului de modernizare şi extindere pe locaţia existentă a staţiei de epurare a apelor uzate Roman trebuie executate următoarele lucrări: construirea unui nou canal, a unei noi clădiri de grătare, a camerei pentru deznisipator şi separator de grăsimi, instalarea unei noi facilităţi de recepţie şi analiză a nămolului, reabilitarea decantoarelor primare existente, înlocuirea sistemului de difuzie de aer cu bule fine în bazinele de aerare, realizarea treptei terţiare chimice, modernizarea camerelor de deviere, a staţiei de pompare a nămolului în exces, reabilitarea îngroşătorului de nămol, modernizarea fermentatorului anaerob de nămol şi a rezervorului de stocare a biogazului, construirea unui fermentator anaerob de nămol şi a unui rezervor de stocare a biogazului, precum şi instalarea unei unităţi de cogenerare.

Contractul a fost încheiat pe o perioadă de 22 luni, adică ar fi trebuit terminat în luna august 2014. Valoarea contractului este de 42.994.113 lei, fără TVA, având drept surse de finanţare 79,14% fonduri europene şi 20,86% cofinanţare naţională. Situația ar fi salvată dacă toate lucrările vor fi gata până la sfârșitul anului viitor. În caz contrar, ApaServ ar putea fi obligată să termine proiectul cu bani din bugetul propriu, dar suma este mult prea mare pentru a fi suportată de companie.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Normal ca sunt intarzieri daca muncitorii lor stau la relax pe dig si injura pe oamenii veniti la gratar, pe malul celalalt si se lauda ca ei sunt smecheri si beau whisky si numai fraierii de la gratar beau bere….cine sa mai lucreze?!…