HomeSocialEducatie

ISJ „frânează” concursurile cu bani

Inspectorii şcolari le sugerează dascălilor să se axeze pe formarea de competenţe la elevi, şi nu pe goana după imagine.

Începutul anului şcolar dă, neoficial, startul unei competiţii care durează cât anul şcolar. Participarea la concursuri, mai mult sau mai puţin naţionale sau, de multe ori, chiar internaţionale, presupune taxă de participare şi oferirea de diplome pentru toţi participanţii, de cele mai multe ori. Indiferent de numele pe care îl poartă, taxele de participare şi de înscriere se învârt în jurul sumei de 20 de lei şi reprezintă cheia în jurul căreia se învârt toţi cei implicaţi. Părinţii sunt mulţumiţi că mai adaugă o diplomă la portofoliul copilului, dascălii adaugă şi ei diplomele la propriul portofoliu, iar organizatorii încasează sume consistente. Cele mai multe astfel de concursuri se adresează copiilor din învăţământul primar, începând chiar de la grupa pregătitoare.

Inspectorii şcolari trag, însă, frâna pentru astfel de competiţii, sugerându-le dascălilor să se axeze pe formarea de competenţe la elevi, şi nu pe goana după imagine. „Le-am sugerat colegilor de la catedră să se implice cât mai puţin în participarea la concursuri cu taxă, pentru că nu acestea reprezintă măsura activităţii lor sau a elevilor. Sunt concursuri care au denumiri pompoase de concursuri naţionale sau chiar internaţionale şi ele sunt, de fapt, un fel de faze pe localitate sau chiar pe şcoală. De asemenea, aceste concursuri limitează mult participarea tuturor elevilor. Taxa este restrictivă. Oricât de buni ar fi nişte copii din familii cu situaţii modeste, nu îşi pot permite să se înscrie la concurs. Nu prin numărul diplomelor obţinute la aceste concursuri se distinge un învăţător, ci prin activitatea desfăşurată la clasă, cu toţi copiii şi prin competenţele pe care le formează acestora”, a spus inspectorul şcolar pentru învăţământul primar, Florin Dimon.

Acesta a spus că, din păcate, sunt foarte puţine concursuri fără taxă pentru învăţământul primar. „În acest moment, sunt doar două concursuri fără taxă care se adresează elevilor din învăţământul primar. Este vorba de concursul «Și eu sunt bun la mate», care are ca grup ţintă copiii capabili de performanţă la matematică din mediul rural, şi un concurs aflat acum la prima ediţie, iniţiat de Școala nr. 3 din Piatra Neamţ, finanţat de Consiliul Judeţean, care se adresează copiilor buni la matematică din clasele II – IV, care se doreşte o alternativă a olimpiadelor şcolare pentru elevii de clasă mică”, a spus inspectorul şcolar Florin Dimon.

Comentarii

WORDPRESS: 0