HomeEconomie

Vara, sezon prielnic pentru tranzacţiile imobiliare în Roman

Anul 2014 a fost unul mai bun pentru piaţa imobiliară din Roman. Doar oferta imobilelor date spre închiriere e mică şi scumpă.

În comparaţie cu anul trecut, 2014 a fost unul mai bun pentru piaţa imobiliară din Roman, în privinţa vânzărilor. Sezonul de vară a reprezentat perioada de vârf în ceea ce priveşte tranzacţiile imobiliare. De obicei, sezonul primăvară-vară este cel mai propice pentru acest segment al pieţei. Mai ales luna august, atunci când cei plecaţi în străinătate revin în ţară, multe imobile sunt scoase la vânzare. „Acum, cei din afară sunt mai prudenţi. Nu mai cumpără oricum, orice. Cercetează foarte bine piaţa, înainte de a investi anumite sume”, afirmă un agent imobiliar din cadrul Agenţiei Best Imobiliare. Chiar şi aşa, anul acesta s-a observat o uşoară creştere a vânzărilor, faţă de anii trecuţi.

Partea mai puţin bună în ceea ce priveşte piaţa imobiliară din Roman este reprezentată de chirii. „Romanul nu are suficiente imobile scoase pe piaţă pentru a fi închiriate. Preţul pentru o chirie în Roman este similar cu preţurile din Bacău şi Iaşi, dar puterea de cumpărare a Romanului nu este atât de mare. De aceea, din cele 10-20 de apartamente scoase la chirie, puţine sunt ocupate. Atunci când s-a deschis fabrica TRW, s-au închiriat câteva imobile la preţuri mai mari, de aproximativ 150 euro”, a declarat Bogdan Sion, din cadrul Agenţiei Restart Imobiliare.

Cererea pentru chirii este mare în Roman, însă oferta prea mică. Mai ales în această perioadă, înainte de începerea şcolii, mulţi părinţi caută să închirieze o locuință pentru copiii lor care învaţă la licee din Roman, însă nu au domiciliul în Roman. „Mai există şi persoane care au imobile de oferit spre închiriere, însă sunt plecate din ţară şi nu pot beneficia, astfel, de o importantă sursă de venit”, a afirmat Corina Țaga, din cadrul Agenţiei Imobiliare Acasă.

Cei care investesc sume mari în renovarea sau modernizarea unui imobil, după care, din diverse motive, hotărăsc să îl vândă, trebuie să ştie că vor recupera doar un procent de 50-60% din investiţia totală, conform spuselor agenţilor imobiliari din Roman. Acest lucru se întâmplă deoarece renovările nu fac obiectul vânzării, preţul fiind influenţat de zonă, etaj, suprafaţa şi felul imobilului.

Motivele pentru care oamenii îşi pun la vânzare imobilele sunt diverse. Cei mai în vârstă, de obicei, doresc să îşi vândă apartamentul de la un etaj superior pentru a se muta la un etaj inferior sau pentru a se muta la ţară. Alte persoane îşi vând locuinţele din Roman pentru a se muta în alte localităţi, de obicei, oraşe cu centre universitare, deoarece au copii la facultate.

Agenţii imobiliari recomandă ca oamenii să nu evalueze „după ureche” imobilele pe care vor să le scoată la vânzare, ci să ceară ajutorul unui agent imobiliar. „Când vii la agentul imobiliar, e ca şi cum ai veni la doctor. Îi spui ce «te doare», iar el te ajută să descoperi calea cea mai bună pentru a te vindeca”, a mai declarat declarat Bogdan Sion, din cadrul Agenţiei Restart Imobiliare.

În opinia agenţilor imobiliari din Roman, elementele care definesc şi duc spre succes o colaborare agent imobiliar-client sunt comunicarea, încrederea reciprocă, seriozitatea şi profesionalismul din partea agentului imobiliar, dar şi exclusivitatea din partea clientului.

Comentarii

WORDPRESS: 0