HomeActualitateRoman

Clădirile publice din Roman sunt expuse pericolelor

Asigurările încheiate de Primăria Roman se ridică, anual, la câteva zeci de mii de lei. Dacă ar fi încheiate poliţe de asigurare pentru toate clădirile publice, suma ar fi de ordinul sutelor de mii de lei, mult prea mare pentru a fi suportată din bugetul local.

După tragedia de la Piatra Neamţ, care a avut loc wekend-ul trecut, respectiv distrugerea în totalitate a Pieţei Centrale, în urma unui incendiu, a apărut întrebarea ce s-ar întâmpla la Roman, dacă ar avea loc un astfel de eveniment nefericit. Piaţa din Piatra Neamţ a avut asigurare în caz de incendiu, astfel încât municipalitatea va putea, după finalizarea anchetei, să refacă obiectivul din banii primiţi de la firma de asigurări.

„Unele clădiri aflate în administrarea Primăriei au asigurare, altele nu. Nu putem asigura toate unităţile şcolare şi toate clădirile publice, pentru că ar trebui să epuizăm bugetul local. De asemenea, legea nu obligă asigurarea clădirilor instituţiilor publice, iar asigurările ar însemna câteva sute de mii de lei, un cost mult prea mare pentru bugetul local. În cazul în care se întâmplă un incident nefericit, banii pe care ar trebui să-i dăm pe asigurări ar putea rezolva problema apărută”, susţine primarul Romanului, Laurenţiu Dan Leoreanu.

Hala Centrală din Roman este în administraţia Direcţiei Pieţe-Obor-Bazar din cadrul Primăriei Roman, iar conducerea răspunde de clădire în caz de tragedie. Alte clădiri care aparţin Primăriei au fie asigurare obligatorie, fie facultativă, fie nu au deloc.

„La Roman, Administraţia Locală are obligaţia de a încheia asigurări obligatorii pentru blocurile ANL. Pentru alte sedii, cum ar fi Biblioteca Municipală sau cel al Poliţiei, se  încheie asigurări facultative. De exemplu, în cazul bibliotecii, sunt şi alte tipuri de asigurări, cum ar fi din partea fondului de carte. Asigurările încheiate de Primărie se ridică, anual, la câteva zeci de mii de lei. Dacă ar fi să fie încheiate poliţe de asigurare pentru toate clădirile publice, suma ar trebui să fie mult prea mare pentru a fi suportată din bugetul local. În plus, legislaţia nu obligă instituţiile publice să încheie asigurări. În caz de ploi torenţiale, căderi masive de zăpadă, fulgere, foc sau alte calamităţi, eventualele reparaţii pot fi acoperite din fondurile pentru situaţii de urgenţă, fie ale Administraţiei Locale, fie de la Consiliul Judeţean sau din partea altor instituţii”, a precizat Constantin Cudalb, purătorul de cuvânt al Primăriei Roman.

Comentarii

WORDPRESS: 0