Prima paginăSocialEducatie

61,4% promovabilitate la BAC în județul Neamț

Dimensiune text

Este cel mai bun rezultat realizat de învățământul nemțean de la introducerea sistemelor de supraveghere antifraudă în centrele de examinare n la nivel național, rata de promovabilitate la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie – iulie, este de 55,4%.

Luni a fost zi cu emoție pentru absolvenții claselor a XII-a. Aceștia au aflat dacă au trecut cu bine examenul de maturitate sau dacă trebuie să pună burta pe carte pentru sesiunea de toamnă a bacalaureatului. Ministerul Educației a anunțat că, la nivel național, rata de promovabilitate la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie – iulie, este de 55,4%, înaintea contestațiilor. În județul Neamț, rata de promovabilitate este de 61,4% pentru absolvenții din anul școlar 2012 – 2013, o situație mai bună decât în anii 2012 (47%) și 2011 (44%), procente înregistrate înaintea contestațiilor.

Condițiile de supraveghere antifraudă și pregătirea absolvenților au fost, spun oficialii Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Neamț, principalele motive care au dus la creșterea procentului de promovabilitate. „Rezultatele din acest an de la examenul de bacalaureat sunt mult mai bune decât în anii precedenți. Cred că tinerii și-au dat seama că nu te poți prezenta la examen altfel decât pregătit. Un plus în creșterea promovabilității l-au adus și subiectele diferențiate”, a explicat profesoara Gabriela Banu, inspector școlar adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Neamț.

Din 4.315 de absolvenți nemțeni de clasa a XII-a, promoția 2013, înscriși la examenul de maturitate, au participat efectiv la examen 4039. Au absentat 276 de candidați, trei au fost eliminați pentru tentativă de fraudă, iar 1.556 au fost declarați respinși. Statistica mediilor  de la examenul de bacalaureat din acest an arată că trei absolvenți au obținut media 10, alți 490 au avut medii între 9 și 9,99, iar la polul opus 1.344 de candidați au avut medii sub 5. Rata de promovabilitate a absolvenților din promoții anterioare este de 38,26%.

Colegiul Național „Roman-Vodă”, promovabilitate 98,38%

Cea mai mare promovabilitate o are Colegiul Național „Roman-Vodă” (98,38%), urmat de Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani (79,66%) și Liceul Teologic Romano-Catolic „Francisc de Assisi” din Roman (64,41%). Următoarele poziții în ierarhia după rata de promovabilitate sunt: Liceul Tehnologic „Vasile Sav” din Roman (63,71%), Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Roman (43,81%), Liceul Tehnologic „Sfântul Ioan de la Salle” din Pildești (comuna Cordun) (41,18%), Liceul cu Program Sportiv din Roman (40,00%), Colegiul Tehnic „Miron Costin” din Roman (39,56%), Liceul Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad” din Horia (35,71%), Colegiul Tehnic „Danubiana” din Roman (35,65%), Liceul Teologic „Episcop Melchisedec Ștefănescu” din Roman (32,50%), Liceul Tehnologic Nisiporești (16,67%) și Liceul Tehnologic Adjudeni (0%).

Mara Ioana Ieșanu, absolventă a Colegiul Național „Roman-Vodă”, proaspăta medaliată cu argint la Olimpiada internațională de chimie „Dimitrie Mendeleev”, a obținut nota 9,70 la bacalaureat, fiind a treia medie obținută de absolvenții roman-vodiști.

Cei care au trecut cu bine de examenul de bacalaureat se gândesc deja la viitor. „Am fost ușor surprins de subiectele de la română. Nici la istorie nu a fost simplu. Oricum, problema care s-a pus în cazul meu a fost media pe care o voi obține și nu faptul că nu aș putea trece examenul. Am luat 7,68 la BAC. Sunt mulțumit de rezultat. Din acest moment, mă gândesc la următorul pas. Vreau să urmez Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din Iași”, a spus Mihai Dinu, absolvent al Colegiului Național „Roman-Vodă”.

Liceul Tehnologic din Adjudeni, promovabilitate 0%

Este primul an în care elevii de la liceele tehnologice au avut subiecte speciale la examenele de „foc” – limba română, matematică, fizică și chimie. Cu alte cuvinte, subiectele au avut un grad de dificultate mai scăzut. Modificarea nu a fost de natură să-i salveze pe absolvenți. Astfel, prima serie de absolvenți a Liceului Tehnologic din localitatea Adjudeni, comuna Tămășeni, intră în istoria unității de învățământ cu performanța neprezentării în bloc la examenul de maturitate. Tot la prima confruntare cu probele de bacalaureat au fost și absolvenții Liceului Tehnologic din localitatea Nisiporești, comuna Botești. Trei din cei nouă absolvenți înscriși la examen nu s-au prezentat, iar cinci au fost declarați respinși. Un singur candidat a trecut cu bine examenul obținând media 6,1. Unul dintre respinși a fost foarte aproape de reușită, obținând media 5,78.

După ce, timp de doi ani consecutiv, Liceul Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad” din localitatea Horia a înregistrat o promovabilitate de 0%, situație care a adus în discuție continuitatea sau desființarea liceului, absolvenții promoției 2013 au salvat onoarea liceului. Din cei 15 absolvenți, cinci au fost declarați reușiți, cea mai mare medie obținută fiind 7,03.

[sam id=”3″ codes=”true”]

COMENTARII

WORDPRESS: 0