HomeSocialEducatie

LPS Roman – educaţie şi sport de performanţă

sigla LPSOferta şcolară pentru anul 2014 – 2015 cuprinde o specializare nouă, fotbal pentru fete. Liceul romaşcan dispune de o bază materială de invidiat şi de un corp profesoral de elită. Din Liceul cu Program Sportiv din Roman au plecat campioni mondiali şi europeni.

Printre instituţiile de învăţământ romaşcane, Liceul cu Program Sportiv (LPS) ocupă un loc aparte. Statutul său, de şcoală potrivită, în acelaşi timp, pentru minte şi trup, este confirmat de rezultatele obţinute de-a lungul timpului de elevii săi în competiţiile sportive, naţionale şi internaţionale şi, deopotrivă, de participarea elevilor la concursurile şcolare. Dacă adăugăm la acestea implicarea în proiecte şi programe de europene, care i-au adus, de două ori, consecutiv, titlul de „Școală Europeană”, construim imaginea unei şcoli care oferă elevilor săi posibilităţi de dezvoltare în toate domeniile în care trebuie să fie prezentă şcoala contemporană.

„Obiectivele instituţiei noastre sunt asigurarea calităţii în educaţie şi formarea şi armonizarea pregătirii generale cu cea sportivă, asigurarea accesului la educaţie şi facilitarea succesului şcolar, dezvoltarea şi modernizarea continuă a bazei sportive şi de cazare pentru elevi şi cadre didactice, dar şi dezvoltarea la elevi şi cadre didactice a competenţelor şi abilităţilor de informare şi comunicare şi de asumare a cetăţeniei democratice active. Un alt obiectiv important al activităţii noastre îl reprezintă promovarea educaţiei interculturale, multiculturale şi a valorilor comunitare europene. Liceul nostru este singurul vocaţional sportiv din municipiul Roman, care pregăteşte sportivi pentru marea performanţă şi urmăreşte, în acelaşi timp, finalizarea procesului instructiv educativ, la nivel de gimnaziu şi de liceu, cu rezultate bune la evaluarea naţională, la admiterea la liceu, la examenele naţionale şi în integrarea socio-profesională a absolvenţilor”, a spus profesorul Petrică Sandu, directorul Liceului cu Program Sportiv din Roman.

Fotbal pentru fete, noutatea anului şcolar 2014 – 2015

Liceul cu Program Sportiv acoperă toate nivelurile de şcolarizare. Conform planului de şcolarizare, pentru anul şcolar 2014 – 2015 sunt propuse şapte grupe de preşcolari, opt clase de învăţământ primar, trei clase a V-a, trei clase a VI-a, patru clase a VII-a şi trei clase a VIII-a, iar la liceu vor funcţiona câte trei clase pe fiecare nivel de studiu. Cele trei clase a IX-a care vor funcţiona din această toamnă au următoarele specializări: fotbal, 30 de locuri, dintre care 15 sunt pentru băieţi şi 15, în premieră pentru Roman, pentru fete; o clasă de handbal, de asemenea cu 30 de locuri, împărţite în mod egal între fete şi băieţi, şi o clasă de judo şi atletism, deasemenea cu 30 de locuri, atât pentru fete, cât şi băieţi.

Aceleaşi specializări se regăsesc şi în oferta educaţională pentru clasa a V-a: o clasă de fotbal, atletism şi judo, cu 30 de locuri, atât pentru băieţi şi fete, şi o clasă de handbal, cu 30 de locuri, pentru băieţi şi fete. „Din această toamnă, clasa de fotbal nu mai este rezervată doar băieţilor. Vom organiza şi o grupă de fotbal pentru fete, atât la nivel de clasa a V-a, cât şi la nivel de clasa a IX-a. Fotbalul feminin se practică peste tot în lume, există şi la noi în ţară competiţii de fotbal feminin şi credem că, în câţiva ani, odată cu formarea unei echipe, vom reuşi să ne impunem şi la această specializare, aşa cum am făcut-o la atletism, handbal sau la fotbal pentru băieţi”, a spus directorul Petrică Sandu.

Bază materială şi sportivă de excepţie

Liceul cu Program Sportiv dispune de o bază materială de invidiat, atât pentru pregătirea de cultură generală a elevilor, cât şi pentru pregătirea sportivă. Procesul de învăţământ se desfăşoară în 39 de săli de clasă, recent renovate, cu toate dotările necesare, la care se adaugă cinci laboratoare de informatică, un laborator de biologie, şase cabinete specializate pe discipline, patru ateliere, un cabinet medical, un cabinet de consiliere psihopedagogică, un cabinet de parteneriate şcolare europene Comenius, un centru de documentare şi informare şi două biblioteci. Baza sportivă se compune din terenuri în aer liber pentru handbal şi fotbal, o sală de handbal, cu scenă pentru exerciţii, sală de judo, sală de forţă, vestiare. Antrenamentele secţiilor de fotbal şi atletism se desfăşoară, de asemenea, şi pe terenurile stadionului „Constantinescu Nehoi”.

Cea mai recentă investiţie a conducerii Liceului cu Program Sportiv o reprezintă transformarea terenului de handbal din curtea şcolii într-un teren de fotbal, care are dimensiunile necesare pentru fotbal „în 6”. „Suprafaţa de joc a fost schimbată, bitumul a fost înlocuit cu iarbă sintetică, pe care elevii vor intra cu ghete cu crampoane speciale sau cu adidaşi. Gazonul sintetic a fost adus din Italia, ca, de altfel, şi instalaţia pentru nocturnă. Tribuna este acoperită şi are o capacitate de 400 de locuri pe scaune. Urmează să montăm, în scurt timp, şi tabela de marcaj, care va sosi din Germania”, a spus profesorul Petrică Sandu, directorul Liceului cu Program Sportiv.

Terenul modernizat reprezintă doar parte din baza sportivă ce urmează să prindă contur în curtea Liceului cu Program Sportiv. Proiectul mai cuprinde patru vestiare pentru copii, prevăzute cu duşuri şi toalete, vestiar pentru profesori şi pentru arbitri, sală de forţă şi bazin de recuperare. Fondurile necesare pentru construirea bazei au fost alocate de Ministerul Educaţiei, fiind derulate prin Inspectoratul Școlar Judeţean Neamţ.

Rampă de lansare pentru sportul de performanţă

De Liceul cu Program Sportiv din Roman sunt legate începuturile activităţii unor sportivi ale căror nume au devenit, apoi, celebre în toată lumea: Liviu Ianoş, portarul echipei naţionale masculine de handbal care a obţinut o medalie de bronz la Campionatul European, Nicoleta Grasu, medaliată cu argint la Campionatele Europene de la Barcelona, în 2010, şi cu bronz la mondialele din 2006, 2007 şi 2009, Bianca Perie, dublă campioană europeană de junioare în 2007, şi 2008, Ștefan Vasilache, medalie de bronz la Campionatele Mondiale de Atletism din 2004. Cea mai recentă campioană „marca” Liceul cu program Sportiv Roman este Carla Sescu, încă elevă la Roman, care a obţinut titlul de campioană naţională la juniori II, la aruncări lungi, în 2014.

Comentarii

WORDPRESS: 0