60 de slujitori ai altarului la sinaxa anuală

Dimensiune text

Preoți și credincioși din Protopopiatul Roman au înfruntat nămeții, luni, 6 februarie, pentru a fi prezenți la întîlnirea de început de an, organizată la Biserica „Precista Mare” din Roman. PS Ioachim Băcăuanul a evocat două personalități care și-au legat viața și activitatea de orașul Roman.

 

 

Sfînta Liturghie a fost săvîrșită de PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul acestei slujbe, cei aproximativ 60 de slujitori ai sfintelor altare din acest protopopiat au slujit și s-au împărtășit din același potir.
Cu binecuvîntarea PS Ioachim Băcăuanul, ne-am împărtășit din același potir cu Trupul și Sîngele Mîntuitorului Hristos, reînnoind bucuria comuniunii euharistice, acum, la început de an. Cu acest prilej, PS Ioachim Băcăuanul a rostit rugăciuni de binecuvîntare pentru toți slujitorii sfintelor altare din această protoierie„, a declarat preotul Florin Aurel Țuscanu, protopop la Protoeria Roman.

Inițial, întîlnirea a fost programată a se desfășura la Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Schimbarea locației pentru desfășurarea acestui eveniment, și anume Biserica „Precista Mare”, a fost făcută pentru a evoca două personalități care au trăit în Roman și rînduit activitatea Episcopiei orașului și fostei mănăstiri „Precista Mare”, actuala Biserică „Precista Mare”. Este vorba despre comemorarea a 120 de ani de la numirea lui Teodosie Atanasiu, în anul 1892, ca egumen al mănăstirii „Precista Mare” și a unui secol de la înscăunarea lui ca episcop de Roman la 12 februarie 1912, precum și împlinirea a 62 de ani de la trecerea la cele veșnice a ierarhului Ilarion Mircea Băcăuanul, fost egumen al mănăstirii „Precista Mare”, și 90 de ani de la numirea lui ca arhiereu vicar al Episcopiei Romanului.
Trebuie menționat faptul că în Biserica «Precista Mare» unul dintre cei doi ierarhi evocați, arhiereul Ilarion Băcăuanul, l-a hirotonit pe tînărul monah Teoctist Arăpașu (viitor patriarh) întru diacon, la 4 ianuarie 1937 (acum 75 de ani)„, a mai spus preotul Țuscanu.

 

Cu ocazia Sfintei Liturghii arhierești, PS Ioachim Băcăuanul a rostit un cuvînt de învățătură în care a făcut cunoscute celor de față momente din viața și activitatea celor doi ierarhi care au păstorit Eparhiile Romanului și Bacăului, precum și importanța misiunii preoților, pentru ca anul 2012 să fie unul bogat atît din punct de vedere pastoral-misionar, cît și administrativ, cultural și filantropic.COMENTARII

WORDPRESS: 0