5 mai, ziua împotriva infecţiilor asociate asistenței medicale

5 mai, ziua împotriva infecţiilor asociate asistenței medicale

 

 

Ziua de 5 mai este dedicată de specialiștii în sănătate publică unei campanii denumite „Salvează vieţi: Igiena Mâinilor”. Iniţiativa anuală „Salvează vieţi: Igiena Mâinilor” este parte a efortului major global coordonat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care îndrumă profesioniştii din domeniul sănătăţii să-şi îmbunătăţească igiena mâinilor şi să sprijine astfel prevenirea infecţiilor asociate asistenței medicale (IAAM). În acest an, tema campaniei este: „Îngrijirea curată pentru toți – este în mâinile voastre”, informează Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț.

Conform DSP Neamț, în anul 2017 s-au raportat în județ 203 cazuri de infecţii asociate asistenței medicale (81 la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, 78 la Spitalul Municipal de Urgență Roman, 8 la Spitalul Orășenesc Târgu Neamț, 34 la Spitalul de Pneumologie Bisericani  și 2 la Spitalul de psihiatrie „Sf. Nicolae” Roman), iar în anul 2018 s-au raportat 263 cazuri (119 la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, 122 la Spitalul Municipal de Urgență Roman, 6 la Spitalul Orășenesc Târgu Neamț, 12 la Spitalul de Pneumologie Bisericani și 4 la Spitalul de psihiatrie „Sf. Nicolae” Roman).

Conform Centrului Național pentru Statistică și Informatică în Sănătate Publică, numărul infecţiilor asociate asistenței medicale raportate în țară în anul 2017 a fost de 19.607 cazuri, dintre care cele mai multe digestive (8.019 cazuri), respiratorii (3.549), urinare (2.568) și de plagă chirurgicală (2.297). Cele mai multe cazuri IAAM au fost raportate de municipiul București (5.246 cazuri) și județele Iași (2.469 cazuri), Cluj (1.720 cazuri) și Timiș (1.525 cazuri).

„În fiecare zi, infecţiile asociate asistenței medicale duc la spitalizare prelungită, dizabilitate de durată mai mare, creșterea rezistenței microorganismelor la antibiotice, costuri suplimentare masive pentru sistemele de sănătate, costuri mari pentru pacienți și familiile aparținătoare și decese care puteau fi evitate. Infecțiile asociate asistenței medicale, menționate și ca infecții «nosocomiale» sau «de spital», reprezintă acele infecții care apar la un pacient în timpul procesului de asistență medicală într-un spital sau în altă unitate medicală, infecție care nu era prezentă sau în incubație la data internării. Infecţiile asociate asistenței medicale pot afecta pacienții în orice tip de cadru unde aceștia primesc îngrijire și pot apărea după externare. Multe măsuri de prevenire și control al infecțiilor (inclusiv igiena mâinilor) sunt simple, ieftine și eficiente, dar aceste măsuri presupun responsabilitatea personalului medico-sanitar și schimbări de comportament”, precizează reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Neamț.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat următoarele grupuri țintă și teme de acțiune: profesioniștii din domeniul sănătății: „Mențineți și promovați îngrijirea curată – este în mâinile voastre”; coordonatorii Programelor de Prevenirea și Controlul Infecțiilor (PCI): „Monitorizați standardele de prevenirea și controlul infecțiilor – acționați și îmbunătățiți practicile”; managerii de spitale: „Unitatea pe care o conduceți respectă standardele OMS de control al IAAM și de igienă a mâinilor? Participați la studiul OMS 2019 și acționați!”; Grupurile de susținere pentru pacienți: „Solicitați îngrijirea curată – este dreptul vostru.”

Spitalele şi alte unităţi sanitare sunt invitate să ia parte la această iniţiativă globală pentru a continua creşterea nivelului de conştientizare în privinţa importanţei igienei mâinilor, pentru a transfera acţiunile la nivelul îngrijirilor şi pentru a reduce riscul de IAAM.

Spitalele şi alte unităţi sanitare care doresc să-şi îmbunătăţească controlul infecţiilor, sunt invitate să se înregistreze pentru „Salvează vieţi: Igiena Mâinilor” la următoarea adresă: www.who.int/gpsc/5may/register/en/. În România, campania este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

 

 

 

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0