5.600.000 de lei pentru lupta cu nămeții

Dimensiune text

Contractul dintre CJ Neamţ şi Drupo SA expiră la sfârşitul anului. Comisia de evaluare nu s-a hotărât cu privire la unica ofertă depusă pentru deszăpezirea drumurilor judeţene în această iarnă. Evaluarea ofertei este monitorizată de reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe. 5.600.000 de lei reprezintă costul lucrărilor de deszăpezire a drumurilor judeţene și al lucrărilor de întreţinere în sezonul cald.

Licitaţia pentru deszăpezirea drumurilor judeţene din Neamţ nu a fost una de interes pentru firmele care ar putea desfăşura astfel de activităţi. La anunţul de cerere de ofertă publicat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice a răspuns un singur ofertant: o asociere formată din patru societăţi comerciale din judeţ. Firmele Darcons, Occidental Construct, Drupo SA şi AquaParc s-au arătat interesate de contractul care se ridică la aproximativ 5.600.000 de lei, fiind dispuse să asigure deszăpezirea drumurilor judeţene, dar şi să efectueze lucrări de întreţinere în sezonul cald.

Unica ofertă depusă a fost deschisă pe data de 28 octombrie, dar, nici până acum, comisia care trebuie să decidă, în acest caz, dacă acceptă oferta sau scot din nou contractul la licitaţie, nu a luat o hotărâre. În plus, cei trei observatori ai UCVAP (Unitatea pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice, direcţie aflată în subordonarea Ministerului de Finanţe) au cerut clarificări şi documente suplimentare de mai multe ori. Observatorii UCVAP monitorizează procedura de atribuire a unui contract de achiziţii publice, de la momentul iniţierii procedurii până la semnarea contractului cu ofertantul declarat câştigător. Reprezentanţii UCVAP se sesizează în cazul contractelor care depăşesc un anumit prag valoric, dar acesta nu este singurul criteriu de monitorizare. Toate observaţiile UCVAP sunt trecute în raportul Comisiei de evaluare a ofertelor, iar neremedierea unor aspecte sesizate de UCVAP poate duce la amenzi importante aplicate autorităţii contractante.

În cazul în care comisia de evaluare va considera că oferta nu respectă toate clauzele contractuale, activităţile de întreţinere drumuri şi deszăpezire vor putea fi realizate după ce Consiliul Judeţean Neamţ va încheia acte adiţionale cu Drupo SA, procedura de licitaţie urmând a fi reluată. Dacă membrii comisiei de evaluare vor aproba oferta depusă, atunci noul contract ar putea fi semnat chiar săptămâna viitoare.

„Marţi este ultima zi în care se va întruni comisia. Dacă rezultatul va fi pozitiv, contractul se va putea semna după ce vor trece cele cinci zile, care reprezintă perioada de contestaţie”, a afirmat Dan Manoliu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ. Acesta a confirmat că cele mai multe documente şi clarificări au fost solicitate de la liderul asocierii, SC Drupo SA. Societatea Consiliului Judeţean Neamţ are mari probleme financiare, astfel că varianta asocierii reprezintă o barcă de salvare pentru Drupo.

Actualul contract de întreţinere a drumurilor aparţine SC Drupo SA. „În vară a fost semnat un act adiţional de prelungire a contractului, până la 31 decembrie 2013. Dacă oferta depusă de noi va fi declarată câştigătoare, până la 1 ianuarie 2014 partea de deszăpezire va merge pe noul contract, iar partea de întreţinere, dacă va fi cazul, se va derula conform actualului contract. De la 1 ianuarie, toate activităţile se vor executa conform noului contract”, a afirmat Claudiu Maftei, directorul interimar al SC Drupo SA. Acesta a mai spus că asocierea este benefică pentru Drupo, întrucât o parte din responsabilităţi se transferă şi către celelte trei societăţi comerciale, dar în teren lucrurile nu vor fi cu mult diferite, fiindcă, şi în anii anteriori, Drupo apela la firme private pentru a închiria unele utilaje.COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • 1.Unde sunt (para)zăpezile de altădată?…
    2.Se plătește efectiv ziua de deszăpezire, sau…toată perioada, chiar dacă nu…plouă cu fulgi?…ca să știm ce plătim.

  • carcotas 7 ani

    E prilej de imbogatire pentru primari dezapezirea , nimeni nu calculeaza CORECT cata matorina s a consumat ca a fost ger , zapada si altele in drum cunoastem bine problema domnule PRIMAR I…………….