445 de ani de la construcţia Bisericii „Precista Mare”

Dimensiune text

Slujba de la Biserica „Precista Mare” va fi oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, alături de 50 de preoţi.

 

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului va umple vineri, 15 august, lăcaşurile de cult din Roman şi din împrejurimi. Trei biserici din Roman îşi vor sărbători hramul: Biserica „Precista Mare”, Biserica Armenească şi Biserica „Precista Mică”.

Biserica „Precista Mare”, ridicată în secolul al XIV-lea, este primul lăcaş de cult destinat târgoveţilor de pe aceste meleaguri. Lăcaşul de cult face parte din categoria marilor ctitorii voievodale, fiind rodul evlaviei şi strădaniilor Doamnei Ruxandra, văduva lui Alexandru Lăpuşneanu, care a ridicat această biserică în anul 1569, pe locul alteia mai vechi.

Joi, 14 august, la orele dimineţii, romaşcanii sunt aşteptaţi cu flori pentru împodobirea baldachinului pe care se va aşeza epitaful Adormirii Maicii Domnului, în semn de recunoştinţă pentru Maica Domnului, ocrotitoarea Bisericii. Înveşmântat cu flori asemeni unui mormânt, baldachinul va fi aşezat în mijlocul bisericii. „Baldachinul va rămâne în biserică spre închinare până pe 17 august, pentru a da posibilitatea tuturor credincioşilor să poată lua din flori acasă, spre păstrare până anul viitor”, a spus parohul bisericii.

Credincioşii vor asista joi, începând cu ora 18.00, la slujba Litiei şi a prohodului Maicii Domnului. Slujba va fi oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de 50 de preoţi din Protopopiatul Roman şi de sute de credincioşi din Roman şi din localităţile învecinate. La sfârşitul slujbei, credincioşii vor fi invitaţi la o agapă creştină. Vor fi oferite pachete cu produse de post, din partea comitetului parohial.

Vineri, 15 august, când Biserica Ortodoxă Română va sărbători Adormirea Maicii Domnului, preoţii lăcaşului de cult vor oficia, după Sfânta Liturghie, o slujbă de pomenire a ctitorilor lăcaşului de cult şi a celor care au contribuit la restaurarea lui în 1989 – Ioachim Mareş Vasluianul, vicar al Episcopiei Romanului, şi alţi romaşcani.COMENTARII

WORDPRESS: 0