41 de ani de învăţământ de calitate la „Mihai Eminescu”

Profesoara Mihaela Rusu, directorul Școlii "Mihai Eminescu"

Profesoara Mihaela Rusu, directorul Școlii „Mihai Eminescu”

Școala „Mihai Eminescu” aniversează 41 de ani de la înfiinţare. Cu acest prilej au fost organizate activităţi culturale, artistice şi sportive, la care au participat oficialităţi, actuali şi foşti elevi şi profesori.

Școala „Mihai Eminescu” aniversează miercuri, 15 ianuarie, 41 de ani de la înfiinţare. Un moment deosebit, în care se face bilanţul a aproape jumătate de secol de prezenţă în peisajul învăţământului romaşcan. La festivităţile organizate pentru a marca această zi specială sunt aşteptate să participe oficialităţi ale administraţiei locale, ale Consiliului Judeţean, conducerea Inspectoratului Școlar Judeţean, foşti şi actuali profesori şi elevi. Ca în fiecare an, sărbătoarea şcolii are loc sub semnul lui Eminescu, pentru că acest lăcaş de formare culturală poartă şi amprenta spiritualităţii eminesciene.

„Împlinirea a 41 de ani de activitate a şcolii este un prilej pentru noi toţi de a împărtăşi bucuria lucrului bine făcut şi de a contura perspective ce vor deveni, prin munca noastră de echipă, de-a lungul timpului, realităţi pe care ni le dorim. Elevi şi profesori au scris în cartea vieţii reuşite ale activităţii lor comune, ca temelie pentru noi speranţe, ce vor să facă din anii de şcoală un timp şi un spaţiu al fiecăruia şi al tuturor. Un vis atins nu înseamnă altceva decât naşterea altuia nou, un sfârşit ce prinde formele unui nou început, căci cum altfel putem împuţina distanţa dintre noi şi propriul nostru vis spre desăvârşire? La ceas de bilanţ, elevi şi profesori dau trecutului  ce este al lui, împliniri, eşecuri, nostalgii şi, în acelaşi timp, deschid porţile viitorului cu tot ce înseamnă el. Curajul, dorinţa şi «frumoasa inconştienţă» a elevilor, clădite pe experienţa şi valoarea profesorilor lor, vor face din Școala Gimnazială «Mihai Eminescu» o instituţie ce-şi merită locul câştigat în rândul instituţiilor de învăţământ romaşcane”, a spus profesoara Mihaela Rusu, directorul Școlii „Mihai Eminescu”.

eminesc03O şcoală mică, dar cu ambiţii mari

În anul 1961 a luat fiinţă Școala Generală cu clasele I-IV nr. 11. Acest fapt s-a petrecut ca urmare a terminării localului de pe strada Mihai Viteazu şi înfiinţării Școlii generale nr. 8, unitate care a absorbit cea mai mare parte din elevii fostei Școli nr. 8, care funcţiona cu clasele I-VII în localul de pe strada Primăverii. În vechiul local al Școlii nr. 8 a continuat să funcţioneze o şcoală cu un singur rând de clase I-IV,  care cuprindea elevii ce locuiau pe străzile Maramureş, Spiru Haret, Toma Stelian, Martir Cloşca, Primăverii, Gheorghe Doja, Ecaterina Teodoroiu şi toate străzile din Cartierul Muncitoresc. Unitatea a primit denumirea de Școala Generală nr. 11 Roman şi a funcţionat, din 1961 până în 1973, într-un local impropriu pentru o unitate şcolară, clădirea fiind închiriată de la proprietarul Carol Erdeş. Primul director al şcolii a fost Aurelia Pavel. Apoi, timp de două decenii şi jumătate, director principal al şcolii a fost Elena Matcovschi, care a fost un model de conduită pentru elevii şi profesorii şcolii.

„A fost o perioadă în care am devenit una dintre şcolile de referinţă din judeţ, cu rezultate la concursurile şi olimpiadele şcolare, dar şi la manifestări culturale şi artistice. Am avut şansa unei colaborări de excepţie cu un colectiv foarte serios, cu care am reuşit lucruri deosebite. De-a lungul anilor, prin şcoală s-au perindat oameni dăruiţi cu talent pedagogic şi ştiinţă de carte, alături de elevi cu dorinţă de cunoaştere şi de instruire, care au transformat şcoala într-un brand”, a spus profesoara Elena Matcovschi, cel mai longeviv director al şcolii.

„Clădirile, la început modeste, ale Școlii «Mihai Eminescu» au fost luminate de oameni excepţionali. Doamna profesoară Aurica Rudică, învăţătoarea Cecilia Reslescu- cu o dăruire extraordinară, care s-a reflectat în generaţii şi generaţii de elevi care au împrumutat din calităţile ei-, soţii Galupa, amândoi nişte profesori extraordinari, învăţătoarea Ana Obreja, o personalitate de referinţă nu numai a şcolii, doamna profesoară Maria Ciomârtan sau soţii Vlasov, ca să nu dau decât câteva dintre numele care au făcut cinste şcolii noastre”, a spus profesorul Dumitru Ouatu, director adjunct al Școlii „Mihai Eminescu”, unul dintre cei mai vechi oameni din şcoală.

eminesc04Elevi pregătiţi în toate domeniile

Cei 41 de ani de existenţă a Școlii „Mihai Eminescu” înseamnă 41 de generaţii de elevi care au învăţat pe băncile şcolii să scrie, să citească, au descifrat secretele matematicii şi, mai presus de toate, au învăţat să fie oameni. „Absolvenţii şcolii noastre ne-au reprezentat întotdeauna cu cinste. Chiar dacă suntem o şcoală tânără, ne putem lăuda cu rezultate foarte bune obţinute la olimpiade şi concursuri şcolare, cu participări la faza naţională a olimpiadei de istorie, şi un premiu special obţinut la acest concurs în 1986, cu participări naţionale şi internaţionale la concursurile de Educaţie rutieră, la care avem deja zece premii şi menţiuni, şi, de asemenea, numeroase participări şi premii la concursuri internaţionale de arte plastice şi limbi străine. În ultimii ani, şcoala noastră s-a implicat în mod deosebit în activităţile şi proiectele dedicate protejării mediului înconjurător. Un succes deosebit în acest domeniu am obţinut în 2013, când una dintre elevele noastre a obţinut premiul I la nivel naţional în cadrul unui concurs internaţional, «Litter less», care îi permite să participe, în ianuarie 2014, la Stockholm, la misiunea internaţională «Tineri reporteri pentru mediu». În fiecare an, elevii noştri au obţinut rezultate bune şi foarte bune la examenele naţionale, dovedind că în şcoală pregătim elevii în toate domeniile, de la disciplinele şcolare la voluntariat şi cultivarea laturii artistice, a simţului pentru frumos şi a interesului pentru problemele comunităţii în care trăiesc. Școala noastră este iniţiatoarea unui concurs de artă plastică, «Culoarea versului eminescian», care a ajuns, în acest an, la a şasea ediţie, fiind deja un concurs recunoscut pe plan naţional. Toate rezultatele acestea cu care ne mândrim le-am realizat cu sprijinul părinţilor, cu care am avut întotdeauna o foarte bună colaborare şi fără de care şcoala noastră nu ar fi fost întreagă. Ne propunem ca, în continuare, să ţinem sus ştacheta performanţei, să ne numărăm în continuare printre şcolile bune din judeţ, căutate de părinţi, la care copiii vin cu drag”,  a spus profesoara Mihaela Rusu, director al Școlii „Mihai Eminescu”.

eminesc05Au străbătut Europa în lung şi în lat

Școala „Mihai Eminescu” are mai bine de zece ani de experienţă în ceea ce priveşte implicarea în proiecte europene, fiind una dintre şcolile deschizătoare de drumuri în stabilirea de parteneriate internaţionale. Bilanţul este strălucit: cinci parteneriate Comenius şi o bursă de formare, parteneriate încheiate cu peste 20 de şcoli din Europa şi experienţe extraordinare pentru toţi elevii implicaţi. „Experienţa derulării acestor parteneriate a fost una absolut extraordinară pentru toţi cei implicaţi şi, în primul rând, pentru elevii care au participat la activităţile derulate în cadrul proiectului şi au descoperit ce înseamnă lucrul în echipă şi şansa de a afla multe lucruri interesante despre tradiţiile, religiile şi valorile diferitelor ţări implicate în proiect. Elevii care au participat la mobilităţile din proiect au avut ocazia să cunoască pe viu ce înseamnă viaţa în familiile din diferite ţări europene, fapt care i-a îmbogăţit, cu siguranţă, mental şi sufleteşte. O experienţă deosebită a reprezentat-o implicarea în proiecte şi pentru cadrele didactice. Cu toţii am aflat lucruri interesante cu privire la sistemele de învăţământ ale ţărilor implicate, la metodologiile didactice aplicate în ţările partenere, iar la nivel personal ne-am făcut adevăraţi prieteni, la fel ca şi elevii noştri”, a spus profesoara Paula Odille Dogan, coordonatorul echipei de proiecte din Școala „Mihai Eminescu”.

siglaȘcoală a valorii

„Cu 40 de ani în urmă, într-un cartier nou al Romanului, se năştea o unitate de învăţământ care avea să devină, de-a lungul timpului, purtătoare de stindard al valorii: Școala pe care astăzi o sărbătorim, Școala «Mihai Eminescu». În urmă cu tot atâţia ani, aici se năştea o lume; o lume a şcolii, cu oamenii ei, cu problemele ei, cu ambiţiile şi cu scopurile ei. Vă doresc să purtaţi, pe mai departe, făclia dragostei de carte şi a succesului! Vă doresc să găsiţi puterea de a urma zborul pe care l-aţi început aici, la şcoala valorii! Să nu uitaţi că dragostea de carte este paşaportul de care aveţi nevoie pentru a trece peste orice graniţă! Să vă fie dragă cartea, iar dragostea de carte să rodească întru valoare!” le-a urat inspectorul şcolar general Viorel Stan oamenilor Școlii „Mihai Eminescu”.


COMENTARII

WORDPRESS: 0