Prima paginăSocial

40 de mame minore în județul Neamț, în primele trei luni ale anului

40 de mame minore în județul Neamț, în primele trei luni ale anului

Dimensiune text

 

 

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț a luat în evidență, în primul trimestru al anului 2019, un număr de 40 de mame minore, 12 dintre acestea având vârsta mai mică de 16 ani.

Toate aceste cazuri au fost sesizate de unitățile sanitare din județ unde au născut tinerele mame, considerându-se că atât mamele, cât și nou-născuții se află în situații de risc. Mamele minore au beneficiat de consiliere psihologică în scopul prevenirii abandonului copiilor, aceleași servicii fiind oferite și membrilor familiilor extinse. Ca urmare a evaluărilor făcute, s-a stabilit că majoritatea mamelor minore sunt responsabile şi îşi asumă rolul parental, cu ajutorul familiilor şi al partenerilor de viaţă, informează reprezentanții DGASPC Neamț.

Tot în primele trei luni ale acestui an au fost instrumentate 52 de cazuri de copii aflați în risc de separare de familii dintre care 42 erau nou-născuți (cazuri semnalate de maternități), iar celelalte zece cazuri au fost semnalate de serviciile publice de asistență socială de la nivelul primăriilor din județ, fiind vorba despre copii proveniți din familii aflate în dificultate – cu mulți copii, cu situații economice precare, cu mame tinere etc. – toți aflați în risc de abandon familial. În cazul nou-născuților, ca urmare a intervenției și consilierii specialiștilor DGASPC Neamț în colaborare cu reprezentanții primăriilor, s-a reușit menținerea în familia biologică a 39 de copii, pentru trei instituindu-se măsura de protecție plasament la asistent maternal. Din cele zece cazuri sesizate de primării, șapte dintre copii au fost menținuți în familia biologică sau familia extinsă, iar pentru alți trei s-a instituit o măsură de protecție.

În vederea diminuării numărului de copiii aflați în risc de abandon, dar și pentru a oferi minorelor cât mai multe informații referitoare la riscurile implicate de debutul precoce al vieții sexuale, specialiștii DGASPC Neamț au organizat, în primele trei luni ale acestui an, mai multe activități de informare în unități de învățământ și în comunități, în colaborare cu reprezentanții primăriilor.

„Precizăm că programele de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor, conform legii, trebuie derulate în unitățile școlare, însă din cauza reacțiilor negative ale părinților, acestea sunt organizate foarte rar”, mai spun reprezentanții DGASPC Neamț.

Numărul mamelor minore, pe ani, luate în evidență în județul Neamț: 2018 – 126 de cazuri; 2017 – 139 de cazuri; 2016 – 146 de cazuri.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0