Prima paginăEducatie

4.000 de lei pe an din meditații

Dimensiune text

Doar 22 de profesori romașcani plătesc impozit pentru sumele obținute din meditații. Veniturile declarate sînt de aproximativ 4.000 de lei.

 

 

Administrația Finanțelor Publice Roman a emis, în 2011, 22 de decizii de impunere pentru 22 de persoane fizice care au declarat că în 2010 au prestat activități de meditatori. Venitul brut total declarat de profesori a fost de 82.557 de lei. Cu alte cuvinte, 22 de profesori din Roman au declarat că fac meditații și au plătit impozit pentru banii încasați, suma declarată, pentru care au plătit impozit, fiind de aproape 4.000 de lei pe durata întregului an. Numărul celor care au plătit impozit pentru aveastă activitate este extrem de mic în comparație cu numărul profesorilor care fac meditații, atît timp cît această practică a devenit aproape o modă.

„Piața meditațiilor” este, însă, variată, în funcție de disciplină, de nivelul elevului și de cartea de vizită a profesorului. Cele mai solicitate discipline rămîn limba engleză – la care fac meditații copiii din clasele primare și, uneori, și cei de grădiniță -, limba română și matematica, discipline la care se susțin examenele de absolvire a clasei a VIII-a și bacalaureatul.

Pe măsură ce ne apropiem de bacalaureat crește și numărul disciplinelor la care se solicită meditații, adăugîndu-se chimia, biologia, geografia, dar și alte discipline la care, eventual, se susține examen de admitere la instituțiile de învățămînt superior. Pentru banii cheltuiți pe meditații părinții dau vina pe profesori, acuzîndu-i pe aceștia de lipsă de interes la ore, dar și de „motivarea” elevilor cu note mici. Pe de altă parte, profesorii susțin că, de multe ori, părinții sînt cei care solicită meditații, considerînd că și-au îndeplinit, astfel, rolul de părinți și că uită că, pentru obținerea unor rezultate bune, este nevoie și de implicarea elevului. O ședință de meditație costă începînd de la 15 – 20 de lei și poate trece de 50 de lei, în funcție de profesor, de disciplină și de nivelul de studiu.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0