Prima paginăSocialEducatie

369 de elevi au legat şcoala de gard

Dimensiune text

În primul semestru, 369 de elevi au abandonat şcoala.

În primul semestru al acestui an şcolar, 369 de elevi din judeţ au legat şcoala de gard. Cei mai mulţi dintre ei sunt elevi aflaţi în faţa pasului de la gimnaziu la liceu, dar printre cei care au renunţat prematur la şcoală se află şi elevi din învăţământul primar, pe care părinţii nu-i aduc la şcoală din ignoranţă sau din cauza sărăciei, dar și elevi de liceu. „Abandonul şcolar are mai multe cauze. Cei mai mulţi dintre elevii care abandonează şcoala sunt dintre cei care au terminat clasa a VIII-a şi ar trebui să continue liceul. Fie pentru că nu îşi permit să urmeze cursurile la liceu în altă localitate decât cea de domiciliu, fie pentru că pleacă să muncească, în ţară sau în străinătate, aceştia nu mai vin la şcoală. Mai există şi categoria elevilor care au fost exmatriculaţi, cu drept de reînscriere la o altă unitate de învăţământ, dar care nu profită de această oportunitate, preferând să abandoneze şcoala. Există abandon şcolar şi în clasele mici, acesta fiind determinat, în general, de sărăcie”, a spus inspectorul şcolar Eugen Dinu Vasiliu, responsabil cu activitatea educativă.

Aproape 100 de elevi au fost exmatriculaţi în primul semestru al acestui an şcolar, dintre care 33 doar în luna ianuarie, cauza principală a exmatriculărilor fiind numărul mare de absenţe. De altfel, în luna ianuarie, ultima lună de şcoală a primului semestru, elevii şi-au făcut de cap, adunând 149.794 absenţe, cu mult mai multe decât în decembrie, când s-au contabilizat „doar” 88.636. Dintre cele aproape 150.000 de absenţe, motivate au fost 71.190, iar 78.604 absenţe au rămas fără acoperire. „Absenteismul este o problemă veche, la care căutăm mereu soluţii, fără să reuşim vreodată să putem stopa fenomenul. Putem spune, însă, că, în comparaţie cu alte judeţe, situaţia este sub control”, a spus inspectorul şcolar Eugen Dinu Vasiliu.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • mandea 7 ani

    sunt multe cazuri in care, pur si simplu au abandonat scoala din cauza saaciei,ceea ce ste foarte trist ca s-a ajuns aici ,dar sunt si elevi care au posibilitati si conditii dar nu-si dau deloc silinta pentru asa ceva ,daca vreti sa va convingeti mergeti la crasma La Boca sa vedeti cat de mult studiaza acesti elevi cafeaua si tigara alaturi de cate un sprit sau o bere