35 de milioane de euro pentru casa deșeurilor

Miercuri a fost predat amplasamentul pentru ca lucrările la stațiile de transfer și sortare de la Cordun să poată începe. Termenul de execuție este de 12 luni. Construirea acestor stații este parte a unui proiect european care valorează 129.798.341 lei fără TVA.

 

 

Miercuri dimineață, președintele Consiliului Județean (CJ) Neamț, Culiță Tărâță, a semnat contractul de predare a amplasamentului pe care vor fi construite stațiile de sortare și transfer a deșeurilor de la Cordun. Construirea acestor stații este parte a unui proiect european care valorează 129.798.341 lei fără TVA și prin care se dorește implementarea, în județul Neamț, a unui sistem de management integrat al deșeurilor. În cadrul proiectului vor fi construite un depozit pentru deșeuri nepericuloase la Girov, trei stații de transfer – la Cordun, Tașca și Tîrgu Neamț – și o stație de sortare a deșeurilor la Cordun.

Stația de transfer cu compactare de la Cordun va avea o capacitate de 45.000 tone pe an, iar stația de sortare va avea o capacitate de 17.000 tone pe an, fiind proiectată pentru a primi numai materialele separate la sursă – respectiv hârtie și carton, plastic, sticlă și metale.

„Orice proiect care este legat de protejarea mediului este important. Acest proiect va proteja mediul din județul Neamț și sănătatea nemțenilor, iar construirea unei stații de sortare aici, lângă Roman, va reduce costurile cu transportul către stația centrală de la Girov, făcând activitatea mai eficientă”, a afirmat Culiță Tărâță, președintele CJ Neamț.

„La Cordun am predat amplasamentul șantierului pentru construirea stațiilor de sortare și transfer către antreprenor, care este asocierea formată din Moldocor SA, TLSIT SA, Strong Montaj SA, Agsan Invest SRL și Intelproiect SRL. Valoarea contractului este de 23.002.312 lei fără TVA, iar durata de execuție este de 12 luni. Durata totală a contractului este de 24 luni, având în vedere și perioada de 12 luni de notificare a defecțiunilor”, a precizat inginerul Mihaela Popa, managerul de proiect.

Stațiile de transfer și de sortare de la Cordun vor deservi aproximativ 183.000 de locuitori din municipiul Roman și 26 de localități rurale.

În următoarele săptămâni se vor preda și celelalte amplasamente pe care se vor construi obiectivele de investiții din contract.


COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • ion 7 ani

    Si cu insula mare a Brailei cum ramane?

  • SABINA 7 ani

    CASA painii…casa bunicului, CASA deseurilor….casa de nebuni ,de ce nu?
    Fratilor ,nu mai aveti imaginatie? sau aceste proiecte sunt facute de aceeasi entitate, pe baza de copy-paste?