33 de noi cazuri de gripă în județul Neamț, săptămâna trecută

33 de noi cazuri de gripă în județul Neamț, săptămâna trecută

Dimensiune text

 

 

În săptămâna 28 ianuarie – 3 februarie, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute raportate în județul Neamț a fost de 3.395, cu 81 de internări, marcând o tendința de creștere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (2.436 cazuri, cu 65 de bolnavi internați), cu 15,8% mai mare decât cel notificat în aceeași perioadă a sezonului 2017 – 2018 (1.973 cazuri), informează Direcția de Sănătate Publică Neamț.

Numărul de pneumonii raportate în județ, în creștere, a fost de 693, cu 120 de internări (față de 573, cu 134 de internări, în săptămâna precedentă). Din analiza pe grupe de vârsta se constată că ratele de incidență cele mai crescute pentru infecții respiratorii acute și pneumonie se înregistrează la grupele de vârstă de până la un an, 2-4 ani și peste 65 de ani.

În Neamț, în săptămâna anterioară, activitatea gripală a avut un trend crescător, a evoluat cu intensitate medie, cu apariția de cazuri sporadice. S-au înregistrat 33 de cazuri de gripă: un caz la grupa de vârstă de până la un an (internat în spital), trei cazuri la grupa de vârstă 2-4 ani (izolate la domiciliu), două cazuri la grupa de vârstă 5-14 ani, 13 cazuri la grupa de vârstă 15-49 ani, cinci cazuri la grupa de vârstă 50-64 ani și nouă la grupa de vârstă de peste 65 de ani.

În săptămâna anterioară, 21 de pacienți cu gripă au fost internați în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, trei în Spitalul Municipal de Urgență Roman și unul în Spitalul Orășenesc Tîrgu Neamț, cu forme medii de boală.

În acest sezon de supraveghere epidemiologică a infecțiilor respiratorii acute, pneumoniilor și gripei s-au raportat pe teritoriul județului 83 de cazuri clinice compatibile cu diagnosticul de gripă, cu forme ușoare și medii de boală.

În săptămâna precedentă s-a recoltat o probă pentru cazurile clinice compatibile cu diagnosticul de gripă care a fost trimisă la Institutul Cantacuzino București pentru confirmare. Din probele trimise în săptămânile anterioare  s-au confirmat până în prezent trei probe (două probe cu  virus gripal AH1, respectiv o proba cu virus gripal AH3).

În sezonul gripal 2018 – 2019 s-au administrat în județ 34.782 de doze de vaccin antigripal, cu vaccin distribuit gratuit  de către Ministerul Sănătății. În cabinetele medicilor de familie mai sunt 18 de doze de vaccin gripal și s-a solicitat Ministerului Sănătății o suplimentare de 3.058 de doze, din care DSP Neamț a primit deja 1.000 doze de vaccin gripal, care vor fi disponibile în județ în data de 8 februarie.

Din cauza creşterii numărului de infecţii respiratorii acute şi declarării epidemiei de gripă, DSP Neamț face apel către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândirii virusului gripal:

 • consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;

 • izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

 • evitarea aglomeraţiilor;

 • evitarea contactului cu persoanele bolnave;

 • păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;

 • respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului, aruncarea batistelor de unică folosinţă la coşul de gunoi după utilizare);

 • spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca, în vederea reducerii răspândirii virusului;

 • creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);

 • aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);

 • îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;

 • evitarea staţionării în frig timp îndelungat;

 • purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) de către vizitatori şi personalul medical;

 • triajul epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie;

 • continuarea vaccinării antigripale.

„Avertizăm populația că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei și recomandăm evitarea automedicației. În cazul apariției simptomelor de boală, se recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării și instituirii tratamentului corect”, au mai precizat reprezentanții DSP Neamț

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0