33 de cazuri de gripă în Neamț, săptămâna trecută

33 de cazuri de gripă în Neamț, săptămâna trecută

Dimensiune text

 

 

În săptămâna 11 – 17 februarie, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute raportate în județul Neamț a fost de 2.057, cu 41 de internări, marcând o ușoară tendință de scădere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (2.086 de cazuri, cu 70 de bolnavi internați), informează Direcția de sănătate publică Neamț.

Numărul de pneumonii raportate, în scădere, a fost de 486, cu 126 de internări (față de 543, cu 73 de internări, în săptămâna precedentă). Ratele de incidență cele mai crescute pentru infecții respiratorii acute și pneumonie se înregistrează la grupele de vârsta de până la un an, 2 – 4 ani și peste 65 ani.

Activitatea gripală a avut un trend descrescător (posibil datorat vacanței școlare), cu intensitate medie, cu apariția de cazuri sporadice pe teritoriul județului Neamț. S-au  înregistrat 33 de cazuri de gripă: un caz la grupa de vârstă 5 – 14 ani, 13 cazuri la grupa de vârstă 15 – 49 ani, nouă cazuri la grupa de vârstă 50 – 64 ani și 19 cazuri la grupa de vârstă de peste 65 ani. 26 de cazuri de gripă s-au înregistrat pe teritoriul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț și șapte cazuri în zona arondată Spitalului Municipal de Urgență Roman, cu forme ușoare și medii de boală.

În acest sezon de supraveghere epidemiologică a infecțiilor respiratorii acute, pneumoniilor și gripei s-au raportat pe teritoriul județului 146 de cazuri clinice compatibile cu diagnosticul de gripă, cu forme ușoare și medii de boală.

În săptămâna anterioară s-au recoltat trei probe pentru  cazuri clinice compatibile cu diagnosticul de gripă. În  sezonul gripal 2018 – 2019 s-au administrat în Neamț 35.068 de doze de vaccin antigripal, cu vaccin distribuit gratuit de către Ministerul Sănătății. În cabinetele medicilor de familie și la nivelul DSP Neamț mai sunt în stoc 570 de doze de vaccin antigripal.

Din cauza creşterii numărului de infecţii respiratorii acute şi declarării epidemiei de gripă, DSP Neamț face în continuare apel către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândirii virusului gripal:

 • consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
 • izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
 • evitarea aglomeraţiilor;
 • evitarea contactului cu persoanele bolnave;
 • păstrarea distanţei (cel puţin un metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;
 • respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului, aruncarea batistelor de unică folosinţă la coşul de gunoi după utilizare);
 • spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca, în vederea reducerii răspândirii virusului;
 • creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);
 • aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);
 • îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;
 • evitarea staţionării în frig timp îndelungat;
 • purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) de către vizitatori şi personalul medical;
 • triajul epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie;
 • continuarea vaccinării antigripale.

„Avertizăm populația că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei și recomandăm evitarea automedicației. În cazul apariției simptomelor de boală, se recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării și instituirii tratamentului corect”, mai precizează reprezentanții DSP Neamț.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0