HomePolitica

Turism religios la Muncel [Galerie Foto]

O biserică din lemn, o cruce de 27 de metri și 12 troițe vor fi amplasate pe dealul Muncelului, în comuna Ion Creangă. Marți, un sobor de preoți a oficiat o ceremonie religioasă, după așezarea primei pietre de temelie și a primei bârne din construcția viitorului lăcaș de cult – Biserica „Sfântul Nicolae”. Datorită sprijinului Elenei Udrea, crucea luminoasă din satul Muncel va lumina întreaga zonă a Romanului.

 

 

Marți, candidatul ARD al Colegiului 4 Roman – Ion Creangă, Elena Udrea, a participat, alături de primarul Romanului – Laurențiu Dan Leoreanu – și de primarul comunei Ion Creangă – Petru Prichici – la așezarea primei pietre de temelie și a primei bârne din construcția viitorului lăcaș de cult de pe dealul Muncelului – Biserica „Sfântul Nicolae”, dar și la finalizarea montării, în aceeași zonă, a unei cruci cu înălțimea de 27 de metri, care va lumina întreaga zonă a Romanului.

Reprezentanții autorității locale din comuna Ion Creangă au stabilit că oamenii din Muncel ar trebui să aibă o biserică, pentru a nu mai merge doi kilometri pînă la biserica din satul Recea. Sătenii și-au dorit ca, pe dealul Muncelului, să fie construită o biserică din lemn, iar speranța lor urmează să devină realitate.

„Istoria acestor locuri consemnează vechimea comunităților răzeșești, cu oameni harnici, legați de glia străbună, de tradițiile și de obiceiurile moștenite din moși strămoși și insuflate, apoi urmașilor. În anul 1567, hrisoavele spun că Popa Larion a cumpărat, aici, o proprietate de la călugării mănăstirii Râșca. Hrisoavele mai vechi păstrează, de asemenea, amintirea rugăciunilor înălțate de o mână de călugări ce și-au găsit aici loc de sihăstrie și au ridicat, la 1735, un schit sub ocrotirea Sfântului Nicolae. Acest locaș a fost un spațiu de întâlnire cu Dumnezeu și de împlinire a nevoilor spirituale ale credincioșilor, dar acțiunea de secularizare a averilor mănăstirești a lăsat schitul în paragină, astfel că, în timp, sătenii din Muncel și Recea au rămas fără biserică. Abia în anul 1887, în satul Recea a fost strămutat lăcașul din lemn al schitului «Sfinții Trei Ierarhi» din satul Tabăra, care a devenit, apoi, biserică parohială. În consecință, am hotărât inițierea proiectului de construire a unei biserici din lemn, în apropierea vechiului amplasament, pe dealul Muncelului. De împlinirea acestui proiect se va ocupa părintele Florin Aurel Țuscanu, protopop al Romanului. Avem încrederea că atât autoritățile, cât și credincioșii din împrejurimi își vor conjuga eforturile pentru împlinirea acestui sfânt obiectiv ce poartă hramul «Sfântul Nicolae». Astăzi, așezăm prima piatră de temelie și prima bârnă din construcția viitorului lăcaș de cult”, a spus PS Ioachim Băcăuanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Credincioșii din comuna Ion Creangă, alături de reprezentanți ai autorităților locale și județene, dar și de candidatul ARD Elena Udrea, au vizitat, apoi, locul unde, în aceste zile, va fi ridicată o cruce cu înălțimea de 27 de metri. Crucea, situată în punctul cel mai înalt al comunei Ion Creangă, aflat în satul Muncel, la 284 de metri altitudine, va fi luminată noaptea și va putea fi văzută din Roman. Dorința celor din satul Muncel a fost ascultată de candidatul ARD Elena Udrea, care a donat sumele necesare realizării acestei investiții. „Crucea din Muncel va face din aceste locuri una dintre cele mai frumoase zone din Moldova, un loc de pelerinaj pentru multă lume și un punct de reper pentru toți cei care vor circula pe E85 și pe drumul comunal 207C. Mulțumim doamnei Elena Udrea pentru sprijinul acordat în vederea realizării acestei cruci, o dorință veche de opt ani. Mulțumim, de asemenea, președintelui Consiliului Județean, Culiță Tărâță, pentru ajutorul oferit pentru construirea bisericii de pe dealul Muncelului. Dumnezeu a vrut ca, de Sfântul Nicolae, crucea de la Muncel să lumineze toată zona Romanului”, a spus primarul comunei Ion Creangă, Petrică Prichici.

„Mă bucur că am putut fi alături de comunitate în împlinirea acestei dorințe atât de vechi. Întâmplarea a fost că aici s-a descoperit existența unui schit și, de aceea, s-a pus aici piatra de temelie a unei biserici. Comunitatea din Ion Creangă este extrem de credincioasă și sper că toți cei ce pot ajuta locuitorii să își vadă împlinit visul de a avea, pe dealul Muncelului, o biserică, 12 troițe și o cruce luminoasă, să sprijine acest demers, alături de Biserică. În curând, cei care vor trece pe drumul E 85 și pe drumul comunal 207 C vor vedea frumusețea acestor lucrări de pe dealul Muncelului”, a completat candidatul ARD Elena Udrea. Costurile realizării crucii de la Muncel s-au ridicat la aproximativ 40.000 de lei.

Comentarii

WORDPRESS: 26
  • Denis Olaru 11 ani ago

    Frumos gest din partea Elenei Udrea, unul crestinec si special pentru oamenii din acea c!omunitate. Mai rar asa ceva. N-am auzit pe niciun politicina donand macar 100 de lei pentru copilasi nevoiasi, dar sa mai faca si gesturi marete pentu oameni de la tara uitiati de USL- au predominat zona- dar n-au facut nimic niciodata! Imi imaginez fetele oamenilor de acolo, bucuria lor pentru LUMINA care va calauzi pe crestinii comunitatii, deoarece va fi ca un Turn de Veghe acea cruce sfanta! Sarbatorile au inceput cu startul dat de Elena Udrea datorita sufletului ei mare, datorita respectului pentru oameni. Felicitari si chiar meritati votata! Doamne ajuta

    • Denis DOlaru 11 ani ago

      CHIAR ASA : „… Mai rar asa ceva !!! … crestinec … c!omunitate… politicina … gesturi marete pentu … uitiati … Felicitari si chiar meritati votata! …” … TOT : succesuri … braNconaje … nu vor sa vorbesc cu tine … dar vad ca nici nu editezi … precum Emil !!! … vai de voi urmasii lui traian basescu !

      • Simona 11 ani ago

        Atata negativism, atata furie, atata inversunare, atata frica, atatea inventii, atatea minciuni si atatea aberatii n-am mai vazut la nimeni cum vad la tine Denis Dolaru… Esti un gandac care pui 12414 de comentarii impotriva Elenei Udrea si nu inteleg de ce… De ce nu apreciezi un om care a facut atat de multe lucruri pentru orasul nostru si care va face in continuare…!?

  • Denis Olaru 11 ani ago

    „Tot marti a fost sfintit locul si pentru biserica din apropierea crucii, care va purta hramul Sfantului Nicolae, dar si amplasamentul pentru o troita din cele 12 care vor fi construite pe drumul care urca la cruce. ”
    Dupa cum vedeti, va fi si o biserica langa sf cruce! Ma intreb ce oameni ar putea sa criticie o astfel de fapta crestineasca in numele Credintei si a sfintelor sarbatori care bat la usa. Cei pagani sa taca, deoarece oricum nu sunt utili cu nimïc societatii, cei care slujesc mafia USL sa taca macar la acesta veste care onoareaza omul politician Udrea, onoareaza comunitatea, onoareaza ortodoxia, onoreaza omenia acestei femei, onoareaza tot ce a facut ea pana acum ca ministru. USL n-a facut nimic niciodata, deci SA TACA cei care ponegresc munca ei, care o urasc si o invidiaza. Nu-i frumos sa uram, traim vremuri grele, orice gest care poate lumina suflete si minti este bine venit. Multumesc dragi crestini!

    • un cetățean 11 ani ago

      Denis, văd că ai rămas singur de serviciu la scris osanale cu parfum portocaliu . Tase, Grigore , Simona , Denisa,edu, Roman Vodă unde sunt ?Sunt ocupați cu ospețele la restautant ?

  • TONY-JOE WHITE 11 ani ago

    Crucea a fost deja inaugurata si aprinsa in prezenta a sute de localnici care s-au bucurat sincer ! Credinta in Dumnezeu si cele sfinte a facut posibila aceasta zidire crestineasca. Tot respectul, pentru fetele bisericesti prezente, ca si pentru fosta ministru Udrea care a contribuit efectiv la inaltarea acestei cruci ce va deveni un simbol si punct de reper pe harta intregii Moldove…astfel de lucruri se intampla o data la 100 de ani si mandria locuitorilor este justificata. Va vom vota cu drag, Elena Udrea !

  • ce-i asa gest maret?! :)))
    Oamenii pe langa credinta au nevoi, familii, cheltuieli si facturi! Nu au slujbe,ori ajutoarele si salariile sunt foarte mici, iar batranii au PENSII MICI …..
    Eu cred ca -si face un alt mare pacat, folosind credinta in scop electoral! Crestinii stiu ca drumul spre Iad este pavat cu „bune” intentii, mai ales „intentiile” unei persoane superficiale ca ea! Ce face Elena U este strict electoral, vrea voturile, nu binele comunitatii!

    Probabil sarbatorile de iarna le va petrece undeva la caldurica, cu burta plina …si va uita numaidecat pe saracii Romaniei inclusiv pe cei din Roman! Nu ii dati votul, merita sa plateasca tradarea!

    • Denis Olaru 11 ani ago

      Iata ce va promisese Ponta in luna MAI ca face IMEDIAT ce ajunge la guvernare, de ce te plangi stimabile, Udrea nu face asa ceva in schimb baronii USL iata ce au facut! Crezi ca miliardarilor Dragnea, Sirbu (socrul luiPonta) Oprisan, Hrebenciuc….le pasa,au dat macar un leu unui sarac?

      Uite aici, mai xerocopie, draga, mai, Dr. Acad. Prof. Ponta:
      Aducerea salariilor la nivelul dinainte de taiere – RATAT
      Neimpozitarea pensiilor mici – RATAT
      Depolitizarea administratiei – RATAT cu BRIO!!
      Cresterea salariului minim – RATAT
      Indexarea cu inflatia – RATAT
      Reducerea impozitarii muncii – RATAT
      Zero contributii la angajator pentru 12 luni – RATAT
      Marirea revedentelor – RATAT
      Plata datoriilor statului catre firmele private – RATAT
      Inghetarea pretului la energia electrica – RATAT! Pretul chiar a crescut cu 5%
      Reguli mai stabile privind taxele si impozitele – RATAT
      UN MILION de locuri de munca (cu asta se batea in piept somnorosul) – RATAT
      Ne bucuram de performanta voastra, mai, mai. Sunt unii care nu uita ce ati spus in mai, vezi?

    • Grigore 11 ani ago

      Tu ce crezi ca Udrea isi taie singura craca de sub picioare?? Nu trebuie amestecata sfintirea si ridicarea crucii cu campania electorala?? Ce vina are Sfantul Nicolae ca e sarbatorit cu cateva zile inainte de alegeri??? Aveti o gandire indreptata doar spre o singura directie!! In loc sa apreciem ca Udrea a lasat ceva in urma in Roman, sariti cu atacuri in stilul haznaua 3…

      • Simona 11 ani ago

        Grigore, ce alt cadou le poti oferi unor oameni de Mos Nicolae decat un cadou spiritual care-i bucura atat de mult pe romascani… Nu mai incerca sa creezi o alta imagine a acestui gest pentru ca nu o sa reusesti! Spune-mi un lucru pe care l-a facut Bratescu sau Andrici pentru romascani si nu numai!? O singura realizare a lor daca poti sa-mi spui….!!!! Spune-mi un singur motiv pentru care l-as vota pe Bratescu in locul Elenei Udrea????

  • Petru Rareș 11 ani ago

    Crucea pe o carieră politică…

  • Croitoru Constantin 11 ani ago

    Imediat dupa alegeri, cand doamna Udrea va pleca din Roman cu coada intre pecioare, va abandona aceste proiecte religioase, menite sa ii aduca un fotoliu in Parlament… Imi provoaca dezgust aceata fiinta si faptele ei…

    • eugen m 11 ani ago

      Cu tot respectul …. chiar daca va pierde (ceea ce nu doresc) si „va pleca cu ….” crucea va ramane spre amintirea dansei.Contracandidatii dumneaei vor da o punga cu de toate,o ve-ti savura si ve-ti ramane cu un drum la buda.
      Nu confundati un semn ortodox cu o punga cu mancare.
      Din partea mea ii aduc multumiri si ii doresc succes in alegeri.
      Votati cu cine va dicteaza constiinta si cu cel care a lasat ceva in urma lui.
      Faceti o cruce mare cu mana dreapta si rugati-va lui Dumnezeu sa ne/va ierte inainte de a ataca pe cineva care face un gest crestinesc,
      Cu respect
      Eugen m. Mdg.

      • un cetățean 11 ani ago

        Dar doamna Udrea il ataca aproape zilnic pe blogul personal ,pe domnul Ponta !,, Creștinească,, atitudine , într-adevăr !

    • Grigore 11 ani ago

      Udrea a fost alaturi de romascani inca de acum 3 ani si jumatate, deci nu i-a ignorat deloc!! Fosta ministresa nu fuge de responsabilitati si am vazut asta in trecut cand impreuna cu primarul Leoreanu au reusit sa schimbe imaginea orasului in bine prin proiectele asumate

    • cristina 11 ani ago

      …. nu ne vom face cruce…. cu totii ii veti purta crucea, crucea lui udrea!!!.. … veti merge la piata si va veti speria unul de altul… o sa va „bociti”:… ce ati facut la „VOT”!

  • Popa 11 ani ago

    Ne vom aduce aminte , doamna , de acest lucru, negresit si ne vom face cu totii cruce de cele intamplate !

  • Cristian C. 11 ani ago

    Crucea folosita in campania electorala! Chiar nu este limita in politica! Vad ca nu se pomeneste nimic de faptul ca ridicarea ei s-a amanat din cauza unei macarale care s-a rupt! Detalii de genu sunt trecute cu vederea desigur!

  • Sincer imi pare rau ca vine ziua alegerilor. Dupa asta nu mai comenteaza nici dracu articolele voastre din ziar. Oamenii se linistesc si isi vad de-ale lor. N-ar fii rau daca din cand in cand ati mai pune in discutie evenimente care sa-i invioreze pe romascani la discutii contradictorii. Din asta s-ar mai putea trage niste concluzii folositoare.

  • Prostia Romascana 11 ani ago

    Cum puteti fi atat de ignoranti oameni buni ??? Unele familii sarace nu au un acoperis desupra capului acum in prag de iarna si noi cheltuim banii pe biserici … Voi nu vedeti ca biserica manaca toti banii statului pentru nimic. Nu am vazut biserica sa ajute saracii oameni in prag de inundatii sau de alte evenimente nefericite…

  • claemi 11 ani ago

    Lupta e apriga si d-nii si d-nele ar face ORICE numai sa intre in PARLAMENT!Care este FABRICA DE FACUT BANI a lor si a familiilor lor!
    SUCCESSURI!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • un cetățean 11 ani ago

    Biserica este și ea în campanie elctorală ?

  • Bogdan Cozma 11 ani ago

    Udrea nu desparti familia Leoreanu

  • violeta 11 ani ago

    nu va lasati pacaliti de farisei ca fac pomeni lui dumnezeu acum in campanie dar cand au votat reducerea pensiilor,a salariilor profesorilor,marirea TV aulul ,au infometat Romania , NU S-AU GANDIT CA EXISTA UN DUM,NEZEU CARE VEDE TOT ,sunt mari credinciosi acum cu prichici in frunte un mare PSD ist la origine.Puteti sa va inchinati oriunde ca dumnezeu va asculta rugaciunea nu la Crucea lui SFANTA ELENA LUI COCOS ca o sa va bata dumnezeu si o sa va meritati soarta ca ea de acum trebuie sa isi scoata banii pe care i-a cheltuit cu pomenile electorale si va fi vai si amar de toti
    ‘treziti-va sateni din ION CREANGA nu va vindeti sufletul ca o sa regretati

    • eugen m.Mdg 11 ani ago

      Stimata Doamna Violeta,
      Eu nu inteleg de care parte esti.Pe Udrea o critici ca face acte caritabile care raman peste timp ( vezi crucea de la Muncelu) , pe primarul in functie il critici ca este un PSD-ist farseu.De care parte a baricadei politice te afli?,daca nu sunt prea indiscret.
      Acest OM Udrea,a facut ceva,chiar daca are un interes”politic” Aceasta cruce va ramane in vecii vecilor acolo.Primariei/bisericii ii revine sarcina de a achita c/v energiei consumnate pentru iluminarea acesteia.Ce vedeti rau in acest fapt ?
      Ce? este mai bine sa intindem mana ca sa luam o punga cu de-ale gurii sau de imbracat.Mancam,mergem la buda si apoi gata.Dar CRUCEA ramane.
      Aceasta este parerea mea.
      Cu respect
      Eugen m.Mdg.

  • Victor 11 ani ago

    Politica nu se face cu sfintii, dar daca oamenii iau model pe Udrea, vai de zona in care aceasta isi cultiva orgolile in acest fel.