Prima paginăEducatieNeamt

26 de elevi exmatriculați pentru absențe

Dimensiune text

Elevii din Neamț au avut 160.713 absenţe în februarie, din care 78.879 sunt motivate. Cele mai multe absenţe au fost înregistrate la elevii cu unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. 

„Nu eşti elev dacă nu chiuleşti măcar o dată în anii de şcoală”, spun toţi cei care au trecut de multă vreme de anii şcolarităţii. Când chiulul devine un stil de viaţă, lucrurile se complică şi încep să apară şi problemele. Profesorii fac consiliere, discută cu părinţii în şedinţe, îi caută la domiciliu dacă aceştia nu conştientizează gravitatea faptelor propriilor copii sau nu dau doi bani pe şcoală, într-un cuvânt fac tot posibilul să-i aducă pe elevi pe calea cea bună, pentru ca aceste „accidente” să nu devină obişnuinţe. Până în clasa a X-a, elevii nu pot fi exmatriculaţi, deoarece sunt prinşi în învăţământul obligatoriu de zece ani. Ultimii doi ani de liceu stau în mâinile elevilor. Ei decid ce vor să facă în viaţă.

Şcolile au obligaţia să transmită lunar situaţia absenţelor elevilor către Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Neamţ, o unitate conexă a învăţământului preuniversitar, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice şi coordonată metodologic de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Neamţ.

Elevii au adunat 160.713 de absenţe în luna februarie

Procesul de monitorizare are scopul de a furniza ISJ informaţii detaliate asupra nivelului de participare a elevilor la ore, în vederea stabilirii unor măsuri corective şi de îmbunătăţire a calităţii actului educativ. Situaţia pe luna februarie arată că, la nivelul judeţului Neamţ, au fost înregistrate 160.713 absenţe, dintre care 78.879 sunt motivate. Pentru numărul foarte mare de absenţe, 26 de elevi, cei mai mulţi în clasele a XI-a şi a XII-a, au fost exmatriculaţi. „Cei 26 de elevi exmatriculaţi pot continua studiile, la cererea acestora, doar la cursuri liceale cu frecevenţă redusă sau la o unitate de învăţământ liceală privată”, a explicat Romeo-Ioan Roman, inspector şcolar pe activităţi extraşcolare din cadrul ISJ Neamţ.

Monitorizarea s-a făcut şi pe numărul de clase. La clasa a IX-a au fost înregistrate 19.897 de absenţe, dintre care 7.995 au fost motivate, iar la clasa a X-a, 19.011 absenţe, dintre care 9.632 motivate. Numărul de absenţe la sfârşitul lunii februarie pentru ultimii doi ani de liceu a fost de 16.611, dintre care 10.383 motivate, la clasa a XI-a, şi de 24.135 de absenţe la clasa a XII-a, dintre care 14.907 motivate.

Legislaţia în vigoare stabileşte că în cazul învăţământului liceal – clasele XI-XII/XIII -, la 20 de absenţe nemotivate se trimite părinţilor sau tutorilor legali un preaviz de exmatriculare, iar la 40 de absenţe nemotivate se aplică sancţiunea de exmatriculare cu drept.

Elevii din familiile sărace care înregistrează mai mult de 20 de absenţe pierd sprijinul financiar oferit în cadrul Programului social „Bani de liceu”, în valoare de 180 de lei.

Elevii cu părinţii plecaţi în străinătate, cele mai multe absenţe

Cauzele absenţelor din catalogul elevilor sunt multiple. „Cele mai multe cauze care conduc la absenteism sunt de natură socială. Mulţi copii au un părinte sau, în cel mai rău caz, ambii părinţii plecaţi la muncă în străinătate. În aceste cazuri, motivarea copiilor de către bunici sau rudele în grija cărora au fost lăsaţi este mai dificil de realizat, aceştia fiind în imposibilitatea de a fi la curent cu cercurile pe care nepoţii le frecventează”, a explicat inspectorul şcolar Romeo-Ioan Roman.

Faţă de luna ianuarie, prezenţa elevilor la ore în luna februarie a fost mult mai bună. Împreună cu Poliţia, ISJ Neamţ a realizat monitorizarea absenteismului în rândul elevilor, iar rezultatele acestui control nu sunt de natură să aducă îngrijorare.

COMENTARII

WORDPRESS: 0