250 de persoane la concertul de muzică sacră

Corurile reunite ale Seminarului Teologic Ortodox „Sfîntul Gheorghe” și Seminarului Teologic „Sfîntul Francisc de Assisi” au lansat o invitație la ecumenism.

 

 

Părintele Eugen Răchiteanu, președintele Academiei „Petru Tocănel”, din cadrul Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, a oferit pentru prima oară romașcanilor o manifestare cultural-religioasă dedicată sărbătorilor pascale. Intitulat „Urcuș spre Înviere”, evenimentul, desfășurat duminică, 1 aprilie, la Hotel Roman, a constat într-un concert de muzică sacră susținut de corurile instituțiilor teologice catolică și ortodoxă din Roman.
Manifestarea s-a dorit a fi o pregătire pentru sfintele sărbători de Paște, o întîlnire cu și prin arta cîntecului. Evenimentul a fost o reușită. Nu ne așteptam să participe un număr atît de mare de persoane, care au apreciat scopul și mesajul manifestării„, a precizat părintele Eugen Răchiteanu, președintele Academiei „Petru Tocănel” din cadrul Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, fost director al Centrului de Studii Teologice din Florența.

Concertul a fost susținut de corul „Schola Cantorum Mușatinia”, din cadrul Seminarului Teologic Franciscan „Sfîntul Francisc de Assisi” din Roman, condus de preot Cristian Dumea, Cvartetul Clasic Festiv al Conservatorului „George Enescu” din Iași, corurile „Laudamus” și „Melozii Romanului” din cadrul Seminarului Teologic Ortodox „Sfîntul Gheorghe” din Roman.

La concert au participat Laurențiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, părintele conferențiar doctor Mihai Gal, din cadrul Institutului Teologic Franciscan din Roman, preoții Florin Aurel Țuscanu, protopop la Protoeria Roman, și Gheorghe Smerea, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfîntul Gheorghe” din Roman și peste 250 de iubitori ai muzicii sacre.
Reușita acestui eveniment l-a determinat pe părintele Eugen Răchiteanu să se implice și în manifestările culturale prilejuite de „Zilele orașului Roman”.

Este prima oară cînd organizăm acest tip de eveniment, cînd venim în mijlocul romașcanilor printr-o manifestare culturală. Avem și alte planuri pe viitor. Ne-am dori ca, pentru «Zilele orașului», să organizăm un simpozion despre arta sacră și să aducem la Roman, dacă vom putea găsi fondurile necesare, două soprane care colaborează cu televiziunea RAI din Italia„, a spus președintele Academiei „Petru Tocănel”.


COMENTARII

WORDPRESS: 0