Prima paginăSocialSanatate

214 diagnostice pe 20 de paturi de spitalizare

Dimensiune text

Conform noilor reguli în Sănătate, există peste 200 de diagnostice pentru care pacienţii nu mai stau internaţi în spital decât pentru o zi. Spitalul Roman are prevăzute numai 20 de paturi pentru spitalizările de zi, care, cel mai probabil, nu vor face faţă internărilor.

În normele de aplicare a noului Contract Cadru de acordare a serviciilor medicale spitaliceşti, în perioada 2014-2015, apar două liste cu diagnosticele pentru care medicii vor fi obligaţi să facă pacienţilor foaie de internare de o zi. Mai exact, este vorba despre 105 diagnostice medicale şi 109 proceduri chirurgicale pentru care un pacient va fi internat în spital numai 12 ore. Problema este că în structura organizatorică a unităţii sanitare sunt incluse numai 20 de paturi pentru foile de zi, insuficiente pentru a face faţă numărului de cazuri.

„La nivelul spitalului există, în structura organizatorică, 20 de paturi prevăzute pentru foile de zi. Este greu de crezut că pe aceste 20 de paturi, care trebuie distribuite pe toate secţiile, vom putea încheia foarte multe foi de zi. Vom încerca să înfiinţăm, la nivelul ambulatoriului, la parter, o sală de mică Chirurgie, acolo unde să fie efectuate o serie de manevre chirurgicale mai simple, astfel încât pacienţii să nu mai fie nevoiţi să urce pe secţie. În ceea ce priveşte restul diagnosticelor, încă nu ştim cum vom proceda şi mai aşteptăm lămuriri. Probabil, va trebui făcută o modificare a numărului de paturi la nivel de secţii. Asta este, totuşi, o problemă care poate avea rezolvare. Mai grav este că multe dintre diagnosticele de pe acele liste nu pot fi rezolvate într-o zi. Niciun medic nu îşi va asuma responsabilitatea de a avea un eşec într-un caz, pentru care nu se poate face internare de zi”, a declarat medicul Cătălina Pălăncianu, directorul general al spitalului.

COMENTARII

WORDPRESS: 0